Utorak, 27 srpnja, 2021

Hurtić: Od kupovine domaćih proizvoda zavisi da li će nam rasti plate i penzije

Nemojte propustiti

Kupovina domaćih proizvoda veoma je važna za podršku razvoju bh ekonomije. Rezultati posljednjih anketa pokazuju da je tek oko polovine našeg stanovništva spremno kupovati domaće proizvode, a da je procenat onih koji to stvarno čine još i manji.

Poznato je da obični ljudi nisu zadovoljni načinom kako vlasti u BiH štite i podržavaju domaću proizvodnju. Međutim, neodlučnost građana da kupuju domaće proizvode u većem obimu spada u istu vrstu „zločina“ kojeg činimo sami sebi jer propuštamo priliku da kroz veću podršku bh. proizvodnji poboljšamo zaposlenost naše djece i perspektive za rast plata i penzija.

Možda javnosti nije dovoljno jasno koliko je važno kupovati domaće proizvode. Kupovinom domaćeg proizvoda našoj zemlji ostaju ne samo porezi nego i tzv. proizvođačke marže.

Osim toga, zbog učešća domaće radne snage u proizvodnji istih, ostaju i doprinosi koji se zbog rasta zaposlenosti u većem obimu plaćaju našim a ne stranim penzionim i drugim fondovima.

Proizvođačka marža koja se ostvari kupovinom domaćih proizvoda utiče na potencijal bh kompanija da investiraju i jačaju zaposlenost i time osiguraju rast plata, isplatu regresa itd.

Sa rastom zaposlenosti rasti će i penzije ali i kvalitet zdravstvenih i drugih javnih usluga. Konačno, kroz veću kupovinu domaćih proizvoda osigurat ćemo veću profitabilnost domaćih kompanija, a samim tim i veće prikupljanje poreza na dobit koji također utiču na stabilnost budžeta i mogućnost investiranja u bolje puteve, vodovod i slično.

Lično smatram da domaći proizvodi, posebno u segmentu hrane imaju isti ako ne i bolji kvalitet od uvoznih kao i dobre cijene.

Kupovina domaćeg proizvoda nije samo stvar patriotizma, to je daleko ozbiljnije pitanje jer od jačanja domaće proizvodnje ovisi da li će plate i penzije rasti, da li ćemo imati bolje puteve, bolnice, škole i slično, pa čak i to da li će naša djeca raditi i živjeti sa nama ili će biti prisiljena da pečalbare u inozemstvu na nižerazrednim i slabo plaćenim poslovima.

Kupovinom domaćih proizvoda građani naše zemlje dobijaju jako puno, a kupovinom uvoznih artikala gube još i više.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo