Srijeda, 20 listopada, 2021

I Ambasada SAD-a razočarana činjenicom da Parlament BiH ponovo nije bio u stanju da postigne konsenzus

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić razgovarao je sa šeficom Ureda Vijeća Evrope u BiH Meri En Henesi o mjerama koje bi Komitet eksperata za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti mogao preduzeti, jer naša zemlja nije usvojila ovaj zakon, zbog čega bi mogla završiti na crnoj listi poput Irana i Sjeverne Koreje.

I Ambasada SAD-a je razočarana činjenicom da Parlament BiH ponovo nije bio u stanju da postigne konsenzus.

Ambasada Sjedinjenih Država apeluje na što skorije usvajanje zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Ambasada je “razočarana činjenicom da Parlament Bosne i Hercegovine ponovo nije bio u stanju da postigne konsenzus i usvoji ovaj zakon”.

Iz Ureda za odnose s javnošću Američke ambasade naglašavaju da je ovaj zakon neophodan kako bi se poboljšale sposobnosti zemlje da se suprotstavi pranju novca i finansiranju terorizma, te kako bi Bosna i Hercegovina imala zakone koji su u skladu s međunarodnim standardima.

Ukoliko Bosna i Hercegovina ne djeluje i ukoliko se kao rezultat bh. međunarodne finansijske transakcije nađu pod većim nadzorom, pa time i kašnjenjem, moglo bi doći do negativnih učinaka na novčane doznake i radna mjesta koja počivaju na zaradi od izvoza.

To bi bila još jedna prepreka nadama za veće strane investicije, koje su prijeko potrebne za otvaranje novih radnih mjesta, poručeno je iz Ambasade Sjedinjenih Država.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sine, pazi šta sanjaš! Svetlana Cenić objasnila Dodiku šta sve piše u “izvornom Dejtonu”

Izvorni Dejton? Kako ga nazivaju. Pa, sine, pazi šta sanjaš. Da krenem redom samo nekoliko stvari - piše Cenić Nadležnost...

Možda vas zanima i ovo