Srijeda, 29 rujna, 2021

I Ana Brnabić negira genocid u Srebrenici

Nemojte propustiti

Premijerka Srbije Ana Brnabić je u opširnom intervjuu za londonski Ekonomist radio govorila ponajviše o Aleksanderu Vučiću, ali se uspjela dotaknuti i drugih tema.

Na pitanja o Haškom tribunalu i Srebrenici, Brnabić je rekla da se u Srebrenici dogodio strašan zločin zbog koga se osjeća loše, ali ne misli da je to bio genocid i pored brojinih presuda međunarodnih sudova koji su to utvrdili.

“Ne mislim da je bio genocid. Bio je to užasan, užasan zločin. Teško mi je da govorim o tome. Zločin zbog kojeg se osjećam loše, zbog kojeg se stidim jer je napravljen u ime Srba, zločin koji je stvorio sliku o Srbima kakva ne treba da se stvara, sliku o Srbima kao konzervativnim, homofobičnim ljudima. A Srbi nisu takvi, Srbi su otvoreni, ljubazni, srdačni ljudi, koji ne cijene druge po tome kojeg su opredjeljenja, već da li je neko dobar ili loš čovjek. Ljudi koji na kraju dana ne sude o drugima na osnovu nacionalnosti. Osjećam se užasno zbog 90-ih i onoga što je urađeno u ime Srba”, rekla je Brnabić.

Predsjednica Vlade ne misli da je Haški tribunal zadovoljio pravdu i da je zaista doprinio pomirenju.

Podsjetimo, glavni tužilac Haškog tribunala Serge Bramertz nedavno je izjavio kako je negiranje genocida danas, nažalost, uobičajeno.

“Ono čemu se moramo nadati u Srbiji i Republici Srpskoj je da zvanično priznaju da je u Srebrenici počinjen genocid. To jednostavno nije za diskusiju i te vlasti moraju imati časti i hrabrosti da priznaju istinu. To nije potpuno rješenje, ali teško je vidjeti da će se taj problem početi rješavati i da će početi pravo pomirenje ako i dok se to ne dogodi. Tribunal je samo osudio pojedince za zločine, uključujući genocid. Optuženi za genocid vole reći da su “radili u ime Srbije”, minimizirajući vlastitu krivicu i pokušavajući stvoriti “kolektivnu krivicu”, smatra Brammertz.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo