Subota, 4 prosinca, 2021

I BiH ima korona-čudo: U devetoj deceniji pobijedila koronavirus, a najteže joj palo što nije mogla postiti ramazan

Nemojte propustiti

Ni danas nije sasvim jasno kako se Vojićeva zarazila virusom kovid-19. Starica kaže kako joj je snagu ulijevala pomisao na petoro djece i desetoro unučadi, koji su joj, kako kaže, najdraži u životu.

Osamdesetjednogodišnja Melka Vojić iz Bihaća prebolovala je prije mjesec dana virus korona i kaže kako je sada u dobrom zdravstvenom stanju i da ne osjeća nikakve posljedice.

Prisjeća se kako je krajem proteklog mjeseca osjetila fizičku slabost uzrokovanu višednevnom temperaturom, što joj je bilo sumnjivo s obzirom na to da nikad ranije nije imala takve zdravstvene simptome.

U svojoj kući provela je osam dana, a kako se stanje nije smirivalo, prijavila je to zdravstvenim radnicima.

Testiranje je pokazalo kako je pozitivna na virus korona, nakon čega je hospitalizovana na Infektološkom odjelu Kantonalne bolnice u Bihaću.

“Osjećala sam bolove u prsima, teško sam disala i hodala. Dok pređem nekoliko metara umorim se i zadišem kao da sam cijeli dan kopala. Ne sjećam se da sam nekad imala povišenu temperaturu, a sada je to trajalo sedmicama”, priča ova vitalna starica.

Kaže kako je ranije čula za virus korona i teške posljedice te zaraze kada su u pitanju starije osobe, ali dodaje kako se nije uplašila niti predala.

“Nisam strahovala i mislila sam neka bude šta biti mora. Imam dosta godina, naživjela sam se i šta ima da me bude strah”, kaže Vojićeva za “Nezavisne”.

Punih 18 dana trajala je njena borba s opakim virusom i na kraju je kao izliječena i zdrava osoba otpuštena kući. Dodaje kako joj je posebno bilo drago kada su je iz bolnice ispraćali ljekari i medicinsko osoblje, za koje ima samo riječi hvale.

“Svaka im čast, bili su dobri prema meni kao da sam im rod najrođeniji. Svi su bili veseli kada su me ispraćali, a i ja sam bila sretna”, kaže starica.

Dodaje kako joj je trebalo vremena da se fizički oporavi, zbog čega ove godine nije mogla da se pridržava posta tokom mjeseca ramazana, što inače redovito čini.

Ni danas nije sasvim jasno kako se Vojićeva zarazila virusom kovid-19. Starica kaže kako joj je snagu ulijevala pomisao na petoro djece i desetoro unučadi, koji su joj, kako kaže, najdraži u životu.

Svima koji se bore s koronom poručuje da budu oprezni i da ne odustaju. “Moraju se boriti da idu dalje, da ne padnu. Nisi gotov dok god je duša u tijelu”, poručuje Melka.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo