Srijeda, 4 listopada, 2023

I domaći akteri bez dogovora o nastavku razgovora, Eichhorst ove sedmice ne dolazi u BiH

Autor:Patria

Preporučeno

Posljednji sastanak bez prisustva međunarodnih medijatora održan je 10. februara u Parlamentarnoj skupštini BiH kao nastavak razgovora iz Neuma gdje su krajem januara bili i Eichhorst i američki izaslanik Matthew Palmer.

Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove ove sedmice neće doći u Bosnu i Hercegovinu kako bi se nastavili razgovori o izbornoj i ustavnoj reformi, potvrđeno je za Novinsku agenciju Patria.

„Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst izrazila je spremnost da ponovo dođe u BiH, ukoliko se desi značajan pomak u pregovorima, u smjeru održivog i trajnog dogovora o ustavnoj i izbornoj reformi u skladu sa vrijednostima i standardima EU. Međutim, trenutno nije planirano da direktorica Eichhorst posjeti BiH ove sedmice”, navodi se u odgovoru glasnogovornika Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini Ferdinanda Koeniga.

Upravo se čita:  Miholjsko ljeto: Evo do kad će biti stabilno i natprosječno toplo

Inače, posljednji sastanak bez prisustva međunarodnih medijatora održan je 10. februara u Parlamentarnoj skupštini BiH kao nastavak razgovora iz Neuma gdje su krajem januara bili i Eichhorst i američki izaslanik Matthew Palmer.

U Sarajevu su prisustvovali predsjednici HDZ BiH, SDA, SBB-a i NIP-a Dragan Čović, Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Elmedin Konaković koji imaju zastupnike u Predstavničkom domu PS BiH, te predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović koji nije parlamentarna stranka.

Upravo se čita:  Kosovo traži od Srbije da povuče vojne trupe s granične linije

Nakon početnog optimizma koji su izrazili neki od učesnika razgovora, dani iza nas pokazali su da nema mogućnosti za novi sastanak. Iz HDZ BiH tvrdili su da je SDA tražila dodatno vrijeme da razmotri prijedloge HDZ BiH, ali do novog sastanka posebno nakon prijetećih zaključaka udruženja HNS koje okuplja hrvatske stranke sigurno ove sedmice neće doći.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Čović: Bosna i Hercegovina je nedjeljiva, zapamtite to

Pitanje Ustavnog suda, odnosno stranih sudija, Izbornog zakona BiH i Državne imovine mora biti riješeno do kraja godine, bez...

Možda vas zanima i ovo