Subota, 15 svibnja, 2021

I Grlić Radman osudio Janšin non paper: “Hrvatska se protivi bilo kakvom prekrajanju granica”

Nemojte propustiti

Hrvatska ne bježi od otvorenih pitanja koje ima u odnosima s Bosnom i Hercegovinom i želi ih riješiti baš kao što iskreno želi pomoći očuvanju njene stabilnosti i njenom euroatlantskom putu, kazao je u nedjelju hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

U intervjuu za portal radiosarajevo.ba Grlić Radman je kazao kako je njegova ovosedmična posjeta i razgovori s najvišim zvaničnicim BiH protekla u pozitivnoj atmosferi.

“Nema dvojbe da su Bosna i Hercegovina i Hrvatska gospodarski, kulturno i geografski upućene jedna na drugu. One jesu i moraju biti prijatelji i stoga moraju kroz dijalog rješavati otvorena pitanja, jedna s drugom. I to je poruka koju smo, vjerujem, poslali tijekom ovog posjeta. Znači, više razgovora, manje nesporazuma”, kazao je šef hrvatske diplomatije potvrdivši da je u planu i održavanje zajedničke sjednice vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH.

Poručio je da je razgovor o svim otvorenim pitanjima važan ali ga ne treba voditi u formi plasiranja poruka preko medija, već kroz zajedničke radne grupe i međuresorne formate čiji su članovi relevantni stručnjaci.

“To je, smatram, posebno važno kako se ta otvorena pitanja ne bi zloupotrebljavala u dnevnopolitičke svrhe i time doprinosilo daljnjoj eskalaciji međusobnih nesporazuma”, poručio je Grlić Radman upozoravajući kako je jasno da postoje i oni koji ne žele dobre odnose dviju zemalja.

Dodao je kako je u izravoj komunikaciji tokom posjete Sarajevu razjasnio svrhu i sadržinu non papera o BiH i zapadnom Balkanu kojega je Hrvatska u ime grupe šest država EU poslala Vijeću za vanjske poslove Unije kao predložak za raspravu najavljenu za maj. Istaknuo je da je Hrvatska ovim dokumentom pokazala poštovanje i uvažavanje prema BiH, otvorila prostor za dublju raspravu o izuzetno bitnim temama i s ciljem da se poveća pažnja Evropske unije prema BiH i njenom putu prema dobivanju statusa zemlje kandidatkinje za članstvo u EU.

U tom je kontekstu, kako je pojasnio, istaknuta i potreba reforme izbornog zakona BiH kako bi se uklonile sve postojeće nejednakosti i time poboljšala politička klima i suradnja unutar BiH.

Komentirajući dokument koji zagovara podjelu BiH i promjene drugih granica na zapadnom Balkanu a koji je objavio slovečaki portal necenzurirano.com a čije se autorstvo pripisuje premijeru Sloveniji, Janezu Janši, Grlić Radman je kazao kako o takvom non paperu ne želi špekulirati ali je istaknuo da za Hrvatsku ne dolazi u obzir bilo kakvo prekrajanje granica.

“Pozicija Hrvatske u odnosu na BiH je uvijek bila jasna. Dakle, uvažavamo je onakvom kako je pariško-dajtonski mirovni sporazum i njen ustav definiraju – kao suverenu državu s dva entiteta i tri konstitutivna jednakopravna naroda”, kazao je Grlić Radman ističući kako je jedini relevatan dokument koji se odnosi na BiH samo hrvatski non paper koji podržava i Slovenija i čime je jasno iskazano i stajalište te zemlje.

Upravo taj non paper, kazao je šef hrvatske diplomatije, potvrđuje da je Hrvatska bila i ostala najveći i najustrajniji zagovornik BiH u svim strukturama EU i u sklopu toga želi da BiH bude jače zastupljena u raspravama unutar brojnih institucija EU.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Boravak u BiH mu dobro došao: Đoković u polufinalu Rima

Đoković će morati opet na teren već danas od 18.30 sati kada je zakazano polufinale. Srbijanac će imati manje...

Možda vas zanima i ovo