Petak, 25 lipnja, 2021

I jutros eksplozije u Jerusalemu: Poginula dva Palestinca, više od 100 povrijeđeno

Autor:Srna

Nemojte propustiti

Eskalacija sukoba počela je jučer protestima ispred džamije Al aksa u srcu Starog grada u Jerusalemu tokom obilježavanja Dana Jerusalema.

Palestinci su nastavili sa raketnom paljbom na Izrael, a vojska je jutros odgovorila vazdušnim udarima na Gazu u dramatičnoj eskalaciji sukoba u Jerusalemu.

Eksplozije su potresle objekte u cijeloj Gazi i oglasile su se sirene za raketnu opasnost, a mnogi Izraelci noć su proveli u skloništima. Palestinski zvaničnici su rekli da su poginula dva Palestinca, a više od 100 je povrijeđeno u vazdušnim udarima.

U raketnim napadima povrijeđeno je šest Izraelaca.

Palestinski medicinski zvaničnici rekli su jučer da je u Gazi poginulo 22 ljudi, uključujući devetoro djece. Izraelska vojska saopćila je da su ubijena najmanje tri pripadnika grupe Hamas.

Militanti u Gazi jučer su pokrenuli raketne udare na područje Jerusalima, prvi put od rata 2014. godine, čime su prešli, kako je rekao premijer Izraela Benjamin Netanjahu, “crvenu liniju”.

Eskalacija sukoba počela je jučer protestima ispred džamije Al aksa u srcu Starog grada u Jerusalemu tokom obilježavanja Dana Jerusalema.

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je da je više od 300 Palestinaca povrijeđeno u sukobima sa izraelskom policijom, koja je ispaljivala gumene metke, šok bombe i suzavac. Policija je saopćila da je ovim sukobima ranjen 21 policajac.

Iako su protesti sinoć donekle utihnuli ostala su druga žarišta tenzija kao što je kvart Šeik Džarah na u Istočnom Jerusalemu, sjeverno od Starog grada gdje se nekoliko palestinskih porodica suočava sa deložacijom iz kuća na koje pravo polažu i jevrejski naseljenici

Hamas je postavio sinoć rok za Izrael da povuče policiju ispred džamije Al aksa i kvarta Šeik DŽarah. Kada je rok istekao začule su se sirene u Jerusalemu i uslijedio je raketni napad na predgrađa.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Malezije stigla donacija od 50.000 doza vakcina

Upotreba vakcina je moguća za nekoliko dana. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sinoć je stiglo 50.000 doza Sinovac vakcina koje je...

Možda vas zanima i ovo