Četvrtak, 28 listopada, 2021

I naša zemlja na meti tornada: BiH pogodile četiri ‘pijavice’ koje se nisu pojavljivale nikada ranije

Nemojte propustiti

Razorne superoluje, kao što je bila ”Sendi” u SAD, u narednim decenijama, posebno krajem ovog vijeka, mogle bi pogoditi i Evropu te tako zadati velike muke stanovnicima

Ilustracija
Ilustracija

U svemu tome ne bi bili pošteđeni ni naši prostori, na kojima bi se pojavljivalo sve više manjih tornada ili pijavica. To upravo potvrđuje činjenica da su na području BiH u posljednjih pet godina registrovane četiri takve pijavice, koje se nisu pojavljivale nikada ranije, ali i olujni vjetrovi koji su dostizali brzinu i do 100 kilometara na čas, pišu Nezavisne.

Naime, oluje poput uragana “Sendi”, koji je prošle godine poharao istočnu obalu SAD, formiraju se u tropskom dijelu zapadnog Pacifika i kreću se sjeverozapadno, prema Americi, ali ova pojava mogla bi uskoro da se desi i na Starom kontinentu.

Istraživanje koje je prenio magazin “New Scientist” pokazalo je da će se uragani u budućnosti formirati istočnije u tropskom dijelu Atlantskog okeana, jer se to područje ozbiljno zagrijalo, pa će imati dovoljno toplote i vlage koja im daje snagu, pa bi se zbog toga superoluje u budućnosti mogle, umjesto prema Americi, okrenuti ka Evropi. Oni su objasnili da oluje slabe poslije napuštanja tropskog područja, ali u dodiru sa hladnijim vazduhom iznad Evrope pretvoriće se u hibridne oluje, poput uragana “Sendi”, koji je prošle godine u SAD odnio mnogo života i nanio veliku materijalnu štetu. Treba podsjetiti da je superoluja “Sendi” na svom putu 2012. godine u sedam zemalja odnijela 285 života, a procjenjuje se da je napravila štetu od 75 milijardi dolara.

Nebojša Kuštrinović, član Savjeta za klimatske promjene BiH, rekao je da bi razornim superolujama najviše bilo podložno priobalno područje Atlantika.

– Mi smo ovdje, unazad pet godina, imali tri mala tornada, dva u Lijevče polju te po jedan u Prijedoru i Popovom polju, što se ranije nikad nije dešavalo – rekao je Kuštrinović.

Prema njegovim riječima, ta manja tornada su manjeg intenziteta nego u SAD, ali im je sličan način nastanka u sukobima tople i hladne vazdušne mase, kada se i prave vrtlozi i to se upravo dešavalo prilikom zahlađenja tokom ljeta. Istakao je da je i Savjet za naše predjele predvidio manja tornada, mnogo slabijeg intenziteta nego u SAD, a da je dokaz tome i uraganski vjetar, više nego olujni, prije nekoliko dana u Banjaluci.

(Nezavisne)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Escobar najavio sankcije: Dodik ima veoma malu podršku javnosti i to ćemo iskoristit

Gabriel Escobar se osvrnuo i na moguće ekonomske integracije zeamlja Zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel...

Možda vas zanima i ovo