Nedjelja, 1 listopada, 2023

I ove godine otkazana tradicionalna Čevljanska korida, evo i zbog čega

Preporučeno

– Nadamo se da ćemo iduće godine imati bolju sveukupnu klimu i da ćemo uspjeti napuniti čevljanske livade veselim licima naših Bosanaca i Hercegovaca, kao i gostiju koji dolaze iz cijelog regiona – rekao je Gljiva.

Tradicionalna Čevljanska korida, najveće narodno veselje u BiH, neće biti održana 30. i 31. jula 2022. godine, kako je ranije bilo predviđeno.

Iako je postojala mogućnost da Čevljanska korida bude održana, nakon dvogodišnje pauze zbog koronavirusa, to se ipak neće desiti.

Upravo se čita:  Stižu rekordne temperature za ovo doba godine

– Članovi udruženja Čevljanska korida su nakon nekoliko održanih sastanaka zaključili da ne postoje prije svega tehnički uvjeti za održavanje. Manifestacija se održava na 90 posto privatnih posjeda na kojima nastaje velika šteta i za njihovo namirenje je neophodan veliki novac koji nismo u stanju osigurati. Zatim, tu je i utjecaj sveukupne situacije u okruženju koja ne doprinosi pozitivnom ambijentu za održavanje Čevljanske koride – kazao je za Faktor Besim Gljiva, predsjednik Upravnog odbora Čevljanske koride.

Upravo se čita:  Pismo namjere Centralne banke BiH: Traže zemljište za izgradnju Glavne jedinice Sarajevo, ponude se mogu slati do 16. oktobra

Dodao je da smo u izbornoj godini, u svijetu se vode ratovi, u našoj zemlji ne cvjetaju ruže…

– Došlo je do znatnih poskupljenja i bili bi primorani podizati cijene ulaznica i svega ostalog, što ne bi bilo popularno, s obzirom na ekonomsku situaciju. Iako smo bili u velikoj dilemi, smatramo da je ovo dobar potez. Čevljanska korida je najbrojnija manifestacija u BiH i šire i za njenu organizaciju je potrebno osigurati sve aspekte, od materijalnih do sigurnosnih, što u ovom momentu nismo spremni. Korona je prekinula dugogodišnje održavanje najvećeg narodnog skupa i veoma je zahtjevno to sve pokrenuti. Nadamo se da ćemo iduće godine imati bolju sveukupnu klimu i da ćemo uspjeti napuniti čevljanske livade veselim licima naših Bosanaca i Hercegovaca, kao i gostiju koji dolaze iz cijelog regiona – rekao je Gljiva.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Dvojica muškaraca pretukli 25-godišnju Amiru ispred “Binga”: Njena djeca sve to morala gledati

Još jedan nemili događaj dogodio se u Živinicama ispred TC Bingo u naselju Suha. Kako saznaje portal Crna-Hronika mlada...

Možda vas zanima i ovo