Utorak, 7 travnja, 2020

I ovo je BiH: Park prirode na 24.000 hektara

Nemojte propustiti

Boris Džonson prebačen na intenzivnu njegu

Liječnici kažu da će osobi Johnsonovih godina (56), kojem deset dana ne popuštaju simptomi covida-19, vjerojatno biti...

FŠCZ donio tri nove naredbe i dogovorena raspodjela testova na korona virus

Ovom naredbom zadužuju se kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova i uprave policije da osiguraju provođenje javnog reda i...

Oglasila se supruga preminulog doktora Šefika Pašagića: Mog muža je ubio naš zdravstveni sistem, a ne koronavirus

Elna Pašagić je supruga sinoć preminulog doktora epidemiologa Šefika Pašagića. Nakon smrti supruga, iza kojeg je ostalo...

U parku prirode dopuštene su privredne i druge djelatnosti i radnje kojima se ne ugrožavaju njegove bitne odlike i uloga.

Na ukupnom prostoru od 24.000 hektara uskoro bi trebao biti uspostavljen park prirode, odnosno zaštićeno područje Bjelašnica – Treskavica – Visočica – Kanjon Rakitnice.

Park prirode, koji će zasigurno biti mjesto odmora za dušu ljubitelja prirodnih ljepota iz cijele Bosne i Hercegovine, regiona, pa i svijeta, nalazit će se na prostoru koji obuhvata teritorije tri općine, i to Konjica, Trnova i Hadžića.

Uz pomoć Federalnog ministarstva okoliša i turizma, te podršku Programa Ujedinjenih nacija za okoliš (UNEP), proteklih mjeseci održano je niz konsultacija sa predstavnicima navedene tri općine.

Konsultacije su rezultirale dogovorom o konačnom obuhvatu budućeg zaštićenog područja Bjelašnica – Visočica – Treskavica – Kanjon Rakitnice, koje bi nakon provođenja zakonske procedure proglašenja zaštite obuhvatalo blizu 10.000 hektara na području općine Konjic, oko 9.200 hektara na području općine Trnovo, te oko 4.600 hektara na području općine Hadžići.

Preliminarno je utvrđeno i da bi ovom prostoru trebala biti dodijeljena treća kategorija zaštite – park prirode.

Prema Zakonu o zaštiti prirode FBiH („Sl. novine FBiH“, broj: 66/13), park prirode je prostrano prirodno ili dijelom kultivirano područje kopna i/ili mora i s naglašenim pejzažnim, odgojno-obrazovnim, kulturno-historijskim i turističko-rekreacijskim vrijednostima.

U parku prirode dopuštene su privredne i druge djelatnosti i radnje kojima se ne ugrožavaju njegove bitne odlike i uloga.

U lokanim zajednicama koje se nalaze na prostoru koje će obuhvatiti park prirode smatraju kako je iznimno važno da je konačno utvrđena granica zaštićenog područja, što je bio veliki kamen spoticanja u prethodnom periodu.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma, osim prostora obuhvata, zajedno sa lokalnim zajednicama je usuglasilo i sve elemente budućeg zaštićenog prostora na području općina Konjic, Trnovo i Hadžići.

Ministarstvo će, također, utvrditi stepen zaštite na osnovu izrade studije o vrednovanju prostora, a način upravljanja i korištenja prostora bit će reguliran posebnim zakonom.

Park prirode površinom najviše obuhvata područje teritorije Konjica, od čuvenog sela Lukomir, koji pripada toj općini, preko najvišeg vrha Visočice (Džamija, 1967 metara) i planinskih sela, pa sve gotovo do ušća rijeke Raktinice u Neretetvu.

Što se tiče općine Hadžići, kako je objašnjeno, bit će zaštićeno područje od vrha Bjelašnice preko Krvavca do Opančaka, odnosno približno 45 kvadratnih kilometra teritorije, što je, smatraju u toj lokalnoj zajednici, u posebnom interesu zaštite ovih područja.

Zanimljivo je da će u slučaju Trnova čak jedna četvrtina prostora ukupne površine općine ući u obuhvat zaštićenog područja, što dosta govori o opredijeljenosti te lokalne zajednice da štiti svoje prirodne ljepote.

Konačno je urađeno razgraničenje između zaštićenih prostora i prostora koji će služiti ostalim namjenama i potrebama razvoja tih prostora.

Iako jedna četvrtina površine općine ulazi u prostor posebnog režima zaštite, u Trnovu se nadaju da će i ovi prostori dati dodatni poticaj razvoju.

Više s weba
- Advertisement -

Posljednje objavljeno

Boris Džonson prebačen na intenzivnu njegu

Liječnici kažu da će osobi Johnsonovih godina (56), kojem deset dana ne popuštaju simptomi covida-19, vjerojatno biti...

Direktor “Igmana” Đahid Muratbegović se oporavio od koronavirusa, evo i šta je poručio

Na vrijeme sam otišao, imao terapiju, slušao sam heroje doktore, i bio optimista, što je bilo jako važno", poručio je Muratbegović

FŠCZ donio tri nove naredbe i dogovorena raspodjela testova na korona virus

Ovom naredbom zadužuju se kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova i uprave policije da osiguraju provođenje javnog reda i mira u i oko šatorskih...

Oglasila se supruga preminulog doktora Šefika Pašagića: Mog muža je ubio naš zdravstveni sistem, a ne koronavirus

Elna Pašagić je supruga sinoć preminulog doktora epidemiologa Šefika Pašagića. Nakon smrti supruga, iza kojeg je ostalo četvero maloljetne djece, odlučila je...

Rođena Sarajka na udaru zbog svog izgleda: Ko je doktorica Darija Kisić-Tepavčević

Mediji pišu da se "doktorica Darija Kisić-Tepavčević našla na udaru armije anonimnih, primitivnih i agresivnih komentatora na društvenim mrežama.
- Advertisement -

Možda vas zanima i ovo