Petak, 27 siječnja, 2023

I ovo se desilo: Općina u BiH ostala bez jedine banke, građani u problemima!

Nemojte propustiti

Mukama građana, barem za sada, ne nazire se kraj.

Bosanski Petrovac mala je opština u kojoj mladi sve manje vide priliku za bolji život, zbog toga i odlaze, a u problemu su i oni stariji koji su ostali tu. Jedina banka koja je ovdje radila je sada zatvorena.

Jedina banka koja je radila u Bosanskom Petrovcu zatvorila je svoja vrata prije dva mjeseca. Mladi su većinom otišli, a oni stariji koji žive tu, kao i rijetka pravna lica, za bankarske usluge idu pretežno u 60 kilometara udaljeni Bihać.

Mukama građana, barem za sada, ne nazire se kraj. Načelnik ove općine Mahmut Jukić kaže kako je uputio molbu i Vladi Federacije BiH koja je većinski vlasnik Union banke.

“Stvarno činimo sve da dođe banka: Treba nam banka, vidjet ćemo. Imamo naznaka da bi mogla jedna od banaka doći, ne bih imenovao, ali sačekat ćemo. I tu trebaju određene procedure”, kazao je Mahmut Jukić, načelnik Općine Bosanski Petrovac.

Uz Bosanski Petrovac, bez banke je ostala i susjedna opština Drinić. Nalazila se upravo na ovom mjestu, a njeno zatvaranje stvorilo je velike probleme za stanovništvo.

Besplatan prostor, čuvarska služba, samo su neki od načina na koji u Driniću pokušavajući privući banku u ovo malo mjesto kod Bosanskog Petrovca. Ipak, uzalud. Penzioneri potroše gotovo i pola penzije da bi je podigli.

“Penzioner sa najnižom penzijom koji nije uspio da je prebaci u poštu, mora otići u najbližu poslovnici Naše banke koja je funkcionisala ovdje, a ona je u Banjaluci. Samim tim mora platiti nekog privatnog prevoznika koji mu uzme za taj put i do 100 KM. Skoro da mora dati pola te penzije da je podigne”, kazao je Drago Kovačević, načelnik općine Drinić.

Banke se također zatvaraju i u drugim manjim i slabo razvijenim opštinama. Najavljeno da će narednih dana bez banke ostati i Glamoč.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Možda vas zanima i ovo