Subota, 21 svibnja, 2022

I pad je let: Vučićeva lista prvi put nije obezbijedla većinu da sama formira Vladu u Srbiji

Autor:N1

Nemojte propustiti

Prema preliminarnim rezulatima, na ovim izborima SNS je osvojio 120 poslanički mandat. Do neophodnih 126, SNS može da dođe nastavkom saradnje sa već postojećim partnerima

Prvi put od kako je na vlasti parlamentarna lista koju predvodi Aleksandar Vučić nije na izborima obezbijedila većinu koja bi im omogućila da sami fomiraju Vladu Srbije. Nakon ovih izbora naprednjaci moraju da traže koalicione partnere, ne zato što imaju dobru volju da u Vladi ne budu sami, već zato što su im ovoga puta stvarni potrebni, piše N1.

Vlast SNS je počela na izborima 2012. godine sa osvojena 73 poslanička mjesta. Pobjeda Tomislava Nikolića na predsjedničkim izborima te godine ipak im je pomogla da naprave koaliciju sa socijalistima. Ta koalicija značila je prepuštanje mjesta premijera Ivici Dačiću.

Samo dvije godine kasnije, 2014. godine, lista SNS “Budućnost u koju verujemo“ osvaja 158 poslaničkih mandata i donosi Aleksandru Vučiću mjesto premijera. Potom, 2016. godine, SNS sa listom “Srbija pobeđuje“ osvaja 131 mandat, da bi 2020. kad su pojedine opozicione stranke bojkotovale izbore došli do čak 188 poslaničkih mjesta.

Prema preliminarnim rezulatima, na ovim izborima SNS je osvojio 120 poslanički mandat. Do neophodnih 126, SNS može da dođe nastavkom saradnje sa već postojećim partnerima – SVM, koji ima šest mandata, kao i sa SPS koji će na ovi izborima, kako se predviđa, osvojiti 32 mandata.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Na područje Balkana stiže veliki oblak saharske prašine

Prognoze CAMS-a predviđaju još jedan veliki oblak prašine s vrlo visokim vrijednostima optičke dubine aerosola (AOD) i koncentracije prašine...

Možda vas zanima i ovo