Četvrtak, 29 srpnja, 2021

I pizza može biti zdrava: Evo kako

Nemojte propustiti

Pizza je bez sumnje jedno od najomiljenijih jela ljudima širom svijeta. Međutim, radi se o suštinski dosta nezdravom jelu jako bogatom jednostavnim ugljikohidratima, bez vlakana, sa jako malo proteina i malo ili nikako vitamina i drugih hranjivih tvari.

Uz određene promjene, moguće je na stolu imati i veoma zdravu pizzu, a one se moraju izvršiti u svim dijelovima ovog slavnog italijanskog jela.

– Promjene u tijestu

Koristiti integralno brašno koje je neuporedivo zdravije od bijelog, istovremeno smanjiti debljinu same kore kako bi se nepotrebno veliki unos ugljikohidrata reducirao.

– Promjene u sastojcima na pizzi

Napraviti lično sos, te izbjeći neželjene šećere, konzervanse i ostalo. Izabrati nemasni sir, parmezan, mocarelu, fetu ili neki sličan, te pizzu dodatno obogatiti proteinima (bilo kojima koji mijenjaju kobasice i ostale nezdrave sastojke). Staviti više povrća, raznih vrsta.

– Ostalo

Brisanje masnoće papirnim ubrusom može ukloniti i do polovine kalorija koje bi inače završile u organizmu. Žvakati dovoljno dugo i generalno jesti sporije i umjerenije.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo