Srijeda, 21 travnja, 2021

I Slovenija donira BiH 4.800 vakcina

Autor:N1

Nemojte propustiti

U radnoj posjeti Bosni i Hercegovini danas je predsjednik Slovenije Borut Pahor koji se sastao sa članovima Predsjedništva BiH,  Slovenija će donirati 4.800 doza vakcina Bosni i Hercegovini.

Nakon održanog sastanka, javnosti se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Ono što smo vidjeli je da Slovenija radi na tome kako strateški se odnositi prema pitanjima nakon pandemije, kako da društvo najbolje odgovori na izazove trenutka i da pored kriza izvuče se najbolje i to bi trebalo da rade i druge zemlje. Pandemija je izazvala mnoge ekonomske teškoće, ne samo kod nas, nego širom svijeta. Naša ekonomija zavisi od ekonomije Evropske unije, mi smo najveći ekonomski partneri, a Slovenija je peta u rangu naših spoljno-trgovinskih partnera. Mislim da na taj način razvoj treba da nastavimo“, rekao je Dodik.

Naveo je i da su razgovarali i o vakcinama, u koju se svi uzdamo, kako je rekao, i to preko Covaxa te se nadaju da bi taj proces trebalo da se unormalizuje u dogledno vrijeme.

“Razgovarali smo i o pitanju migracija i BiH je poznata po ilegalnih migracija, ali BiH migranti koriste kao tranzitnu zemlju, ali značajan broj ostaje ovdje jer su sve tvrđe linije ulaska u zemlje Zapadne Evrope. Ovdje ljudi ostaju, a  ne žele da ostanu. Postaje ratoborniji u smislu odlaska dalje, a EU ne dozvoljava dolazak na njen prostor. To pitanje ne možemo rješavati samostalno i o tome smo razgovarali, kao i o iskustvu Slovenije koje može da pomogne i BiH“, naglasio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Kako je naveo Dodik, tema sastanka sa Pahorom je bio i Samitu Brdo-Brioni, te da imaju očekivanje da će do toga doći krajem ovog mjeseca u Ljubljani gdje će na dnevni red staviti sva ova pitanja o kojima su danas razgovarali.

Naglasio je i da je najvažnije pitanje proširenje EU i BiH u tome putu.

“Vidimo jedan zamor koji želimo da nam bude objašnjen, da bude dijalog sa EU koja bi nam pomogla da se definišu termini i prolazna vremena za dalju integraciju i želim da istaknem podršku inicijativi predsjednika Slovenije da na poseban način EU treba da tretira čitav ovaj region“, potcrtao je Dodik u svome obraćanju javnosti.

Istakao je i  članovi Predsjedništva BiH cijene dolazak predsjednika Slovenije Boruta Pahora u vrijeme kad se malo putuje, odnosno u vremenu pandemije.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Inicijativa Denisa Bećirovića: Hoće li općine zabraniti glorificiranje Ante Pavelića i Draže Mihailovića?

Bećirović u inicijativi, piše Klix.ba, poziva da se to uradi u interesu izgradnje mira, tolerancije, povjerenja, međusobnog poštivanja i...

Možda vas zanima i ovo