Nedjelja, 25 srpnja, 2021

I smrznuto voće i povrće je zdravo?

Nemojte propustiti

Ukoliko vas obaveze sputavaju i nemate uvijek vremena da pripremate svjež grašak, mahune ili špinat, smrznuto voće i povrće pravi je spas za sve koji žele da se hrane zdravo.

Često se pitamo da li smrznuto voće i povrće gubi neke nutritivne vrijednosti ili ne? Da li se i na temperaturi ispod nule čuvaju vitamini?

”U većini slučajeva zamrznuto voće i povrće zadržava hranljive sastojke čak i više nego ono koje danima čeka da stigne na pijacu ili police trgovinskih lanaca”, tvrdi Karlo Kanela, nutricionista i profesor na Univerzitetu Sapienca u Rimu. ”Ovakvi proizvodi nam omogućavaju da, prema savjetu Svjetske organizacije zdravlja, u ishranu uključimo bar dvije porcije različitog povrća na dan.“

Stav mnogih nutricionista jeste da je voće i povrće iz zamrzivača takođe bogato vitaminima, mineralima i drugim nutritivnim sastojcima. Industrijsko smrzavanje povrća i voća vrši se vrlo brzo, nekada čak i nekoliko minuta nakon berbe, na temperaturi od -18 stepeni C. Ovakav način smrzavanja sprečava razvoj bakterija i proces kvarenja voća i povrća. Prilikom dubinskog zamrzavanja ne gube se hranljivi sastojci i vitamini, čuva ih voda koja se nalazi u voću i povrću, piše Ljepota i zdravlje.

Od trenutka kad se određena namirnica ubere, ”hranljivi” sat počinje da otkucava. Sve što se stom namirnicom događa od tog trenutka utiče na njeno starenje, a time i na njenu nutritivnu vrijednost. Što neka namirnica duže stoji u kutiji ili u kamionu, to se više kvari. Pa čak i samo izlaganje suncu uzrokuje degradaciju važnih hranljivih materija. Zbog svega toga, dio sa smrznutom hranom predstavlja najbolje rješenje za sve one koji žele zdravo da se hrane.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Jasno i nedvosmisleno negiranje genocida! Dodikov savjetnik potpisao peticiju i najavio ozbiljnije prikupljanje potpisa

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i...

Možda vas zanima i ovo