Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

I to je turizam: Litar flaširane vode u Hrvatskoj skoro 8 KM?!

Nemojte propustiti

Litra vode, one obične, 30 kuna (oko 7,90 maraka) ?! Ma nije vam to najviša cijena, ima ih koji drže i višu, ali u prosjeku je cijena ipak između 16 i 20 kuna (od 4,20 do 5,30 KM) za litru negazirane vode u restoranima i konobama, piše Slobodna Dalmacija.

Stradun_Dubrovnik
Stradun (Foto: Evarazdin.hr)

Voda je postala veliki biznis u restoranima i kafićima jer je svi stranci traže, a na njoj je dobra marža. Ali, tako je to svugdje u svijetu, pođite u bilo koju zemlju Europe pa ćete vidjeti da je cijena piva i vode jednaka.

Zašto ne bi tako moglo biti i kod nas, pitaju se vrsni ugostitelji iz različitih dijelova Dalmacije od kojih smo htjeli čuti „iz prve ruke“ kakva je situacija s njihovim cijenama ove godine i je li normalno da se u nekoj konobi litrena flaša negazirane vode naplati gostu kao najskuplji desert, tako da ugostitelj na njoj ima maržu od 250 posto!?

Znači li to da su, unatoč prepolovljenom PDV-u, ugostitelji ipak potiho i ove godine uoči sezone povisili svoje cijene u jelovnicima i na kartama pića?

“Mislim da značajnijeg poskupljenja nema. Zbog nižeg PDV-a nismo mogli spustiti cijene jer su nam se u međuvremenu svi ostali troškovi povećali za najmanje 20 posto, od struje, vode, plina pa do svih nameta koje imamo, ali i namirnica” – kaže Stjepan Perić, predsjednik Ceha ugostitelja Dubrovnika pri HOK-u.

“Točno je da je cijena flaširane vode tolika i na njoj je odlična zarada. Ali, ako gosti ne žele vodu iz slavine i s fontana, nego onu iz boce, pakiranu, onda je to ta cijena. Na drugim stvarima se gubi i prošla su vremena brze zarade u ugostiteljstvu. Sada u Dubrovniku možete naći na Stradunu kavu za 8 kuna (2,10 KM) koja se pije „s nogu“, bez sjedanja za stol, a pet metara dalje za stolom cappuccino je 35 kuna ( 9,20 maraka)! Eto, svatko bira prema mogućnostima i tamo gdje su ekskluzivne lokacije, neka bude skupo. Znate, nije sve blistavo, u Dubrovniku se i na Stradunu zatvaraju lokali” – zaključuje Perić.

Da se na nekoj vodi zaradi, a na nekoj i izgubi u restoranima, kazao nam je Stipe Knežević, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i poznati zadarski ugostitelj koji tvrdi kako se na serviranju vode iz slavine zapravo gubi.

– Kada gost zatraži vodu iz slavine, morate ispuniti njegovu želju, poslužiti je u bokalu s ledom, servirati i čaše za vodu, a sve to skupa je u računu – nula kuna!

A za led treba voda, struja, čaše se moraju oprati… A flaširana voda od litre u restoranu je 20 kuna, a u nabavi nam je 8 kuna. To je marža od 120 posto, ali u nabavi nam je skuplja obična voda nego gazirana. Cijene se uglavnom nisu mijenjale ove godine, a niži PDV nas je spasio. S ovakvim poskupljenjima i nametima bez toga ne bismo izdržali. Ovako smo dobili malo „daha“, možemo zaposliti više ljudi čim se digne promet i država će opet ubrati svoje – objašnjava Knežević.

Da ozbiljno ugostiteljstvo posljednjih godina u Hrvatskoj defitivno više nije struka za brzu zaradu, tvrde svi koji ovih danas čekaju prve goste na svojim terasama. A cijene za grupne dolaske, od čega se najčešće živi u predsezoni kada agencije dovode skupine turista na ručak ili večeru tijekom obilaska gradova, morali su dati još u siječnju.

– Za te goste nema više korekcije, agencije su to stavile u svoju ponudu i cijena je takva, svaki euro se gleda. A nama svi troškovi narasli 30 posto od vremena kada smo slagali cjenik i jelovnik!

U toj cijeni svi moraju zaraditi; trgovci, agencije i ugostitelji. Mene je sram flašu vode od pola litre gostu naplatiti u restoranu 10 kuna (2,50 maraka). Pa toliko je litra benzina! Zato je držim na osam kuna, a litru vode 15 kuna (oko 4 marke), a što je manja ambalaža, to je skuplje. Ma, u turizmu najbolje prolaze trgovci – tvrdi Mile Mladina, poznati splitski ugostitelj.

Bezobraznim i nedopustivim ugostitelji smatraju podvale nekih kolega strancima, kojima u staklenu flašu vode zapravo stavljaju vodu iz slavine i naplaćuju je kao flaširanu s 200 posto marže.

– 250 posto može ugostitelju iznositi marža na litri obične vode!
– 8 kuna je kava s nogu na Stradunu
– 35 kuna je cappuccino na Stradunu, ali ne s nogu…

Izvor: Slobodna Dalmacija/Bh-index

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nevjerovatna Lana Pudar osvojila bronzu na EP-u u disciplini 100 metara delfin

Mlada Mostarka utrku je isplivala s vremenom 57.27. Najbolja bh. plivačica Lana Pudar (16) nastupila je danas u finalu utrke...

Možda vas zanima i ovo