Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Nezavisne: I Tužilaštvo u Bihaću formira predmet zbog imama koji je RS nazvao “genocidnom”?

Nemojte propustiti

Štulanović bi se mogao suočiti sa dvije optužnice, jednom u Bihaću, a drugom u Republici Srpskoj, gdje su se posla već prihvatili MUP Srpske i nadležno tužilaštvo.

Mjesec dana nakon što je na YouTubeu objavljen videosnimak na kojem je prikazan imam i profesor Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću Muharem Štulanović kako RS naziva “genocidnom tvorevinom”, za ovaj slučaj se zainteresovalo i Kantonalno tužilaštvo USK, te najavilo formiranje predmeta o ovom događaju.

“Nakon izvršene provjere u evidenciji Kantonalnog tužilaštva Unskosanskog kantona, utvrđeno je da u vrijeme zaprimanja vašeg upita nismo imali prijavu navedenog događaja. S obzirom na navedeno, Kantonalno tužilaštvo Unskosanskog kantona će na osnovu članka čiji link ste dostavili formirati predmet i gdje će tužilac koji ga zaduži poduzimati radnje i vršiti pravne analize u istom”, rekli su za “Nezavisne novine” iz Tužilaštva USK.

Štulanović bi se, stoga, mogao suočiti sa dvije optužnice, jednom u Bihaću, a drugom u Srpskoj, gdje su se posla već prihvatili MUP Srpske i nadležno tužilaštvo.

“Ovdje je riječ o dva krivična djela. Nisu rijetki primjeri da neko jednom radnjom učini dva krivična djela. U konkretnom slučaju, u Krivičnom zakoniku Republike Srpske se ovdje nedvosmisleno radi o krivičnom djelu povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda. U FBiH je riječ o izazivanju nacionalne i vjerske mržnje, a to krivično djelo propisano je u Krivičnom zakonu FBiH”, ističu izvori “Nezavisnih novina”.

Sporna izjava Štulanovića je izazvala oštre kritike u Republici Srpskoj.

“Ovdje u džamiji, braćo, a to je surova realnost i mnogih pojedinaca po našim džamijama i džematima, i sa nama sjedi neko ko je pojedinačno baš zbog te genocidne tvorevine koja se okotila i zaživjela tog 9. januara, u vidu genocidne tvorevine ‘er es’, dana kojeg oni slave, ostao bez 17 članova najbliže rodbine. Koji se, pazite to, nisu izgubili, kako se to zamumuljeno govori i predstavlja, nego su svi pobijeni i poklani samo iz razloga što nisu bili Srbi”, izjavio je Štulanović.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo