Petak, 29 rujna, 2023

I u Domu naroda BiH usvojene izmjene stope: PDV na životne namirnice pet posto, na luksuz 22 posto

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

Ovaj zakon je ranije razmatrao i usvojio i Zastupnički dom BiH, ali u drugačijem tekstu, tako da će ići u proceduru usaglašavanja teksta.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su na današnjoj sjednici dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kojim se na pet posto smanjuje stopa PDV-a na osnovne životne naminirnice, a na 22 posto se povećava stopa na luksuznu robu.

Upravo se čita:  Muštuluk: Evo kad će građani BiH dobiti novčanu pomoć od EU

Za je glasalo 14 delegata.

Ovaj zakon je ranije razmatrao i usvojio i Zastupnički dom BiH, ali u drugačijem tekstu, tako da će ići u proceduru usaglašavanja teksta.

Usvojeni Prijedlog zakona o dopunama Zakona o PDV-u podrazumijeva da se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to lijekova, brašno, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer i homogenizovana dječija hrana.

Upravo se čita:  Meteorolog Nedim Sladić najavio novu promjenu vremena: Evo šta nas očekuje narednih dana

Istom izmjenom podrazumijeva se i to da se povećanim PDV-om od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića, visokokvalitetne cigare i cigarilosi, luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna, nakit i srodni proizvodi, satovi vrhunski električni ili optički aparati, luksuzna vozila, umjetnička djela, oružje.

Zastupnici u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine su na sjednici održanoj 9. marta prihvatili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) koji su predložili zastupnici SDS-a. U BiH je već godinama, još od 2006. na snazi jedinstvena stopa PDV-a od 17 posto.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo