Ponedjeljak, 10 kolovoza, 2020

Iako ih koriste i članovi Kriznog štaba, Sebija Izetbegović upozorava: Prozirne maske fiksirane na bradi su beskorisne!

Nemojte propustiti

Objavljen termin i mjesto dženaze majci troje djece Belmi Šoljanin

Uz tek rođenog sina, iza nje su ostali i suprug i dvije kćerkice, a njih troje su također trenutno...

Čerkez: “Čelnike kantona smo pozvali da prate mjere s nivoa FBiH i po potrebi donesu dodatne mjere, a neki su to već i uradili”

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić održao je danas u Sarajevu sastanak sa predstavnicima kantona, federalnih uprava policije, inspekcije i...

Aviokompanija “Eurowings” se izvinula državljanima Bosne i Hercegovine nakon drame na njemačkom aerodromu

Iz kompanije navode da će svim putnicima, na njihov zahtjev, biti prebukirane karte, dok eventualna ostala materijalna obeštećenja i...

Doktor Nakaš upozorava: “Virus vlada situacijom, nije dovoljno samo nositi maske…“

”Virus vlada sadašnjom situacijom”, rekao je doktor Bakir Nakaš početku razgovora. Infektolog Bakir Nakaš kazao je danas za N1 da...

Generalna direktorica KCUS-a je kazala da je za zdravstveni sistem posebno problem ako je i veliki broj medicinskih radnika zaražen.

To se naročito odnosi na Kanton Sarajevo, gdje se u posljednja 24 sata registrovana četiri umrla uz 188 novozaraženih. U izolatoriju Podhrastovi danas je primljeno i dijete od 14 godina.

Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu je u razgovoru za Faktor uputila apel bh. građanima.

– Trenutna situacija je izuzetno ozbiljna. Očigledno je da se krećemo prema lošem scenariju. Mjere zaštite koje bi građani morali poštivati bi, zaista, morale biti striktno poštivane. Maske nositi propisno, na nosu i ustima, prati ruke vrlo često i temeljito tekućom vodom i sapunom, poštivati fizičku distancu od 2 metra.

Molim građane da ne improviziraju i ne nose one prozirne maske koje su fiksirane na bradi jer one ne štite. Dapače, one sakupe sve ono što oni ne bi trebalo da udahnu. Radi se o virusu koji se kapljično prenosi vazduhom i moraju imati prekriven nos i usta. Dakle, bolje je nositi prozirni vizir, štit preko cijelog lica od one male prozirne maskice sa brade. Maske se ne nose radi forme.Znači, nema smisla držati masku na podbratku, ili samo na ustima a sa otkrivenim nosom ili još najbesmislenije, nositi masku u ruci. Pravilno postavljena maska je odlična zaštita – naglasila je Izetbegović.

Član Kriznog štaba FBiH Goran Čerkez gostovao u jednoj od TV emisija sa prozirnom maskom, Foto: N1

Također, moraju se poštivati i sve druge propisane mjere.

Izbjegavati okupljanja u zatvorenim prostorima. I na otvorenom nositi maske ako ima više osoba u okruženju – poručila je Izetbegović.

Generalna direktorica KCUS-a je kazala da je za zdravstveni sistem posebno problem ako je i veliki broj medicinskih radnika zaražen.

– Imamo 46 uposlenika KCUS-a pozitivno i van “stroja”. To je već vrlo ozbiljan problem – naglasila je.

KCUS je, kako je potvrdila Izetbegović, prekjučer imao kvar na jednom PCR dijagnostičkom aparatu.

– Uspjela sam odmah nabaviti novi da bi mogli nastaviti raditi istim tempom. Osim toga, uposlenici KCUS-a daju sve od sebe da se posao završi u roku, da nema nikakvih zastoja, ali ljudi su već jako umorni, iscrpljeni – kaže Izetbegović.

Osposobiti izolatorij za Kanton Sarajevo

Ponovo je apelovala da se što prije osposobi izolatorij za Kanton Sarajevo gdje je situacija s koronavirusom izuzetno teška.

– KCUS je jedina zdravstvena ustanova koj se bavi pacijentima oboljelim od korone. I ovog puta molim nadležne da se angažuju i hitno otvore izolatorij u Općoj bolnici za lakše slučajeve, i izolatorij Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo – apelira generalna direktorica KCUS-a.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Objavljen termin i mjesto dženaze majci troje djece Belmi Šoljanin

Uz tek rođenog sina, iza nje su ostali i suprug i dvije kćerkice, a njih troje su također trenutno...

Čerkez: “Čelnike kantona smo pozvali da prate mjere s nivoa FBiH...

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić održao je danas u Sarajevu sastanak sa predstavnicima kantona, federalnih uprava policije, inspekcije i civilne zaštite i Kriznog štaba/stožera...

Zbog naglog širenja koronavirusa u bh. gradu izdate nove preporuke

Standardi higijenskog minimuma koji se inače koriste u ugostiteljstvu su posebno značajni u ovoj epidemiološkoj situaciji, te treba posebno insistirati na strogom pridržavanju higijenskih...

Goste šokirao iznos na računu, pogledajte koliko je par platio dvije...

"Cijena kao na Stradunu, a lokacija i stupanj elitnosti sasvim običan. Šok bi se možda lakše podnio uz onu standardnu čašu vode koja se...

Premijer Novalić o epidemiološkoj situaciji u BiH: Brzo smo od najboljih...

Novalić je precizirao da je danas, u dva i po mjeseca od ukidanja stanja nesreće u FBiH broj zaraženih osam puta veći nego u...

Možda vas zanima i ovo