Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Iako su nezaposleni – dobili otkaz!

Nemojte propustiti

Foto: Foto: Screenshot
Foto: Foto: Screenshot


Da li su radnička prava kršena u opštini Kostajnica? Načelnik Drago Bundalo uradio je ono što djeluje nemoguće – otkaze je dao nezaposlenim radnicima! Deset radnika pravnu bitku vodi i danas.

Neki od radnika u opštini Kostajnica dobili su dva otkaza. U oba slučaja rješenja je poništio Odbor za žalbe Ministarstva uprave i lokalne samouprave. Poslije drugog otkaza zaključene su im radne knjižice i tako su formalno postali nezaposleni. A onda kao nezaposleni dobili novi – treći otkaz.

Slobodan Đurić optužuje načelnika opštine da ne poštuje zakon i da ima svoje zakone.
Načelnik nije imao vremena za razgovor s novinarima. Preko portparola je poručio da su otkaze morali dati, jer je Skupština donijela odluku da se broj radnika smanji za 40 posto. Ono što su uradili je – program zbrinjavanja.

Sindikatu kažu da nisu dali saglasnost za ovaj program. U sva tri rješenja o otkazu navoden je isti datum otkaza koji je ranije poništen. Radnici kažu da im je morao biti omogućen otkazni rok, godišnji odmor kao i tri mjeseca statusa “neraspoređen”.

Radnike je zbunio i posljednji dopis ministarke Lejle Rešić u kojem ih obavještava da se cijeli slučaj prebacuje u nadležnost opštinskog odbora za žalbe. Posumnjali su da je riječ o falsifikatu, jer ima potpis ministarke, ali nedostaje pečat.

Pečata nema zbog tehničke greške, ali dokument je naš, potvrđuju u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS. Poslali su ispravku. Slučaj su predali u nadležnost opštinskog odbora za žalbe jer to, kažu, predviđa Zakon o izmjenama i dopunama zakona o lokalnoj samoupravi RS.

Otpušteni radnici poslali su žalbu i odboru za žalbe opštine koje formalno pravno i ne postoji . Kažu ukoliko im se ne odgovori u zakonskom roku pokrenuće tužbu protiv opštine.

(RTRS)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tragedija u BiH: Poznat identitet poginulih mladića, bavili se sportom

Poznat je identitet stradalih mladića u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 22:00 sata na magistralnom putu M-106...

Možda vas zanima i ovo