Nedjelja, 25 srpnja, 2021

IDIL u Iraku oteo 400 djece i koristi ih za izvođenje napada

Nemojte propustiti

Pripadnici terorističke organizacije ISIS su u gradu Anbar u Iraku oteli blizu 400 djece. Zastupnik u skupštini Anbara Ferhan Muhammed za Anadoliju je kazao da militanti IDIL-a na tom području odvode djecu u redove terorističke organizacije.

“IDIL više od sedam dana iz naselja Er-Ratba, El-Kaim, Ane i Rave u Anbaru odvodi djecu u jedinice ISIS-a u Iraku i Siriji. IDIL je oteo najmanje 400 djece”, rekao je Muhammed.

Upozorio je da bi IDIL na području koje kontroliše mogao oteti djecu i regrutovati ih u vlastite redove za izvršavanje terorističkih aktivnosti.

Prema posljednjim navodima čelnika grada Diyala, u tom gradu IDIL je također naoružao blizu 100 djece.

Navodi se da bi djeca mogla biti upotrijebljena za izvođenje samoubilačkih bombaških napada.

Irak je već godinu dana poprište duboke političke i sigurnosne krize, koja je eskalirala prošloljetnim zauzimanjem Mosula od strane terorističke organizacije IDIL.

Grad Ramadi u teritorijalno najvećoj iračkoj pokrajini Anbar već oko dvije sedmice se nalazi pod okupacijom IDIL-a. Kako bi oslobodili grad iračka vojska i milicija Hashed al Shabi su pokrenule opsežnu vojnu akciju 26. maja.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Reagovao Igor Crnadak: Peticija protiv Inzkove odluke koju je pokrenuo Milorad Dodik je “notorna glupost”

Crnadak naglašava da je peticija protiv Inzkove odluke koju je pokrenuo Milorad Dodik "notorna glupost". Generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak...

Možda vas zanima i ovo