Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Ifet Feraget bi mogao postati počasni građanin Banja Luke

Nemojte propustiti

Građani okupljeni oko grupe Pravda za Davida pokrenuli su inicjativu da advokat Ifet Feraget bude proglašen za počasnog građanina Banja Luke.

Podsjetimo, Feraget godinama ‘pro bono’ zastupa porodicu tragično stradalog Davida Dragičevića.

Rođen je u Banjoj Luci 1962. godine. Tu je završio Osnovu, Srednju školu kao i Pravni fakultet. Za vrijeme rata u BiH otišao je u Njemačku, a od 1998. godine živi i radi u Sarajevu.

“Gospodin Feraget je nadaleko poznat javnosti BiH, ali i mnogo šire, po tome što već godinama, pro bono, zastupa dvije porodice čije su tragične sudbine došle u žižu čak svjetske javnosti. Riječ je o ubistvima dva mladića – Dženana Memića iz Sarajeva i Davida Dragičevića iz Banja Luke. Ta dva zataškana ubistva postali su simbol institucionalne korupcije i kriminala u pravosuđu BiH.

Upravo se čita:  Brojne višečlane porodice ostale bez 350 KM dječijih dodataka

Gospodin Feraget je jedan od rijetkih pravnika koji je javno, jasno i glasno, rekao da u pravosuđu BiH, nažalost svih nas, sjede i kriminalci koji imaju zadatak da zataškavaju neka od najtežih krivičnih djela, poput ubistava.

Ifet Feraget je, svojim predanim radom i zalaganjem, postao jedan od simbola istrajnosti, upornosti, predanosti i hrabrosti u borbi protiv zloupotrebe pravne države i njenih institucija.

Upravo se čita:  Prvo sjednite, pa pročitajte: Pogledajte koliko košta jedna obična kafa u Neumu

Pravda koja se traži za Davida i Dženana nije samo pravda za dvojicu ubijenih mladića. Ona podrazumijeva pravdu i za sve nas. Ifet Feraget često ističe da rješavanjem ova dva slučaja neće biti potrebna nikakva reforma pravosuđa u BiH.

Zbog svega navedenog, doprinos Ifeta Ferageta borbi za pravnu državu je nemjerljiv i izuzetno dragocjen.

Upravo se čita:  Kod švercera pronađeni puške, pištolj, veća količina municije i duhana

Gospodinu Feragetu je prošle, 2021. godine, Kanton Sarajevo dodijelio Plaketu za izuzetan doprinos bh. društvu u oblasti pravosuđa, za iskazanu odgovornost i nesebično zalaganje u borbi za istinu i pravdu, te očuvanje pravnih i moralnih principa. U obrazloženju se navodi da je Feraget jedan od simbola teške, ali iskrene borbe i njegov doprinos građanskoj zajednici je veliki i potvrđen je javnim mnijenjem”, navode iz grupe Pravda za Davida i pozivaju sve da potpišu peticiju na OVOM linku.

Pročitajte još

Izdvajamo

Ismet nakon udara groma u njegovom dvorištu: ‘Kao da me Tajson udario’

Igrom slučaja, zabilježio je udar groma. Pogodio je u suncobran u bašti, na oko metar i po od mjesta...

Možda vas zanima i ovo