Subota, 27 veljače, 2021

Iftarom počašćene hiljade građana Srebrenice

Nemojte propustiti

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu produžen pritvor za dva mjeseca

Tužilac Hasanspahić je obećao i proširenje istrage na bar još tri osobe do čega je djelimično i došlo s...

Rastezljiva pravda za sudije i tužioce u Bosni i Hercegovini

U posljednje četiri godine disciplinske komisije VSTV-a BiH oslobodile su odgovornosti 12 sudija i tužilaca nakon provedenog disciplinskog postupka,...

KCUS objavio nove rezultate testiranja na koronavirus, Izetbegović uputila molbu građanima

Direktorica KCUS-a je jutros potvrdila da su uposlenici te zdravstvene ustanove izolovali novi soj virusa, takozvani “britanski soj”. Klinički centar...

U okviru programa „Prijateljstvo ne poznaje granice“ iftarom počašćeno više hiljada građana Srebrenice.

Foto: AnadolijaU okviru tradicionalnog programa „Prijateljstvo ne poznaje granice“ istanbulska opština Bayrampasa po osmi put zaredom organizira tradicionalne iftare u Bosni i Hercegovini. Prvi ovogodišnji iftar u BiH organizovan je u Zenici, a nakon Konjica večeras je iftarom počašćeno više hiljada građana Srebrenice.

Iftaru su prisustvovali zamjenik načelnika opštine Bayrampasa Gokhan Balekoglu, vršilac dužnosti načelnika opštine Srebrenica Ćamil Duraković, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić, predstavnici institucija Republike Turske u BiH i brojni drugi lokalni zvaničnici i mnogobrojni građani.

Građani Srebrenice, njih nekoliko hiljada, okupili su se u bivšoj fabrici akumulatora u blizini Memorijalnog centra Potočari, gdje su uz zvuke odlomaka iz Kur’ana dočekali vrijeme iftara. Nakon što se začuo glas mujezina, ovdašnji postači imali su priliku da za iftar kušaju neka od tradicionalnih turskih jela.

U svom obraćanju prisutnima na iftaru zamjenik načelnika opštine Bayrampaša Balekoglu ukazao je na značaj saradnje njegove općine sa Srebrenicom.

On je podsjetio na obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, te rekako kako je 10. jula u Istanbulu organizovana ceremonija sjećanja na žrtve srebreničkog genocida.

Balekoglu je dodao i kako druženja kroz zajedničke iftare mogu doprinijeti jačanju veza između Turske i BiH, te naglasio važnost dijaloga kako se događaji iz 1995. nikada ne bi ponovili.

Vršilac dužnosti načelnika općine Srebrenica Ćamil Duraković, u svom govoru je podsjetio na stalno prisustvo Turske u BiH, a samim tim i u Srebrenici, čime je Turska, kako je rekao, dokazala da je istinski prijatelj Srebrenice.

On je Republiku Tursku ocjenio zemljom koju bi BiH trebala uzeti za primjer kada je u pitanju vođenje države i ekonomski napredak.

Duraković je izrazio nadu da će i BiH, slijedeći primjer Turske postati jedna od snažnijćh država na širem planu.

Organizacija poznata i kao ‘berićetni konvoj’, ovogodišnju balkansku turneju započela je organiziranjem zajedničkog iftara za muslimane u Zagrebu, a zatim i Zenici i Konjicu. Organizacija koja djeluje pod motom “Prijateljstvo ne poznaje granice” u periodu od 30 dana na području Balkana priredit će iftare za oko 700 hiljada osoba.

Temeljni cilj organizacije je afirmisati ramazanska druženja.

“Berićetni konvoj” koji istanbulska opština Bayrampasa realizuje svaki ramazan na području balkanskih zemalja nakon Zenice i Konjica nastavlja sa zajedničkim iftarima u Srebrenici, zatim u Tutinu, Rožaju, Prizrenu. Zajednički iftari će biti nastavljeni i u Albaniji i Makedoniji.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Restrikcije u Njemačkoj ostaju na snazi: Sjedenje u baštama kafića početkom aprila

Njemački ministar ekonomije Peter Altmajer izjavio je danas da je uvjeren da bi restoranima uskoro moglo da se dozvoli...

Možda vas zanima i ovo