Subota, 27 studenoga, 2021

IGC: Nebojša Radmanović da podnese ostavku

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Institut za istraživanje genocida (IGC) iz Kanade osudio je izjavu član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta Republike Srpske (RS) Nebojše Radmanovića da će pokrenuti zahtjev za zaštitu nacionalnog, odnosno entitetskog interesa, zbog preglasavanja na sjednici Predsjedništva BiH koju je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zatražio da bi se donijela odluka o smjeni generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Čikagu Branka Pećanca.

Direktor Instituta Emir Ramić ističe da je Radmanovićeva ocjena da je izjava Pećanca potpuno opravdana, i da bi ju i on sam potpisao, jeste anticivilizacijska, antibosanska, suprotna Ustavu BiH, suprotna međunarodnom pravu i zakonskim aktima iz oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda.

Prema njegovim riječima, da Radmanović djeluje antidržavno svjedoči i zaključak Venecijanske komisije prema kojem proslava 9. januara kao Dana RS-a jeste diskriminatroski čin prema ostalim narodima u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

“Imajući u vidu antidržavnu izjavu i djelovanje Radmanovića, imajući u vidu zaključak Venecijanske komisije i imajući u vidu namjeru entiteta podignutog na temeljima agresije i genocida da se formira država dominantno jednog – srpskog naroda – uz apsolutno isključivanje i diskriminaciju svih drugih naroda i gaženje njihovih prava, smatramo potrebnim da Nebojša Radmanović podnese ostavku jer ga ne zanima država koju navodno predstavlja”, zaključio je Ramić u izjavi za AA.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović podržali su jučer na vanrednoj sjednici opoziv generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Čikagu Branka Pećanca nakon što je prisustvovao, a prema nekim izvještajima i organizirao proslavu Dana Republike Srpske (RS) u tom američkom gradu. Za opoziv su glasali Izetbegović i Komšić, a takvom zahtjevu se usprotivio član Predsjedništva Nebojša Radmanović.

(Vijesti.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Do kraja godine isporuka američkih helikoptera namijenjenih OSBiH

“Nabavka novih letjelica ugovorena je uz veliku potporu Vlade SAD-a po principu ‘pristupa sveukupnim paketom’ (Total Package Approach), koji...

Možda vas zanima i ovo