Ponedjeljak, 30 siječnja, 2023

IGES upozorava: Srbija će za gubitak Kosova tražiti kompenzaciju u Bosni i Hercegovini – Svi probosanski političari bi trebali biti toga svjesni

Nemojte propustiti

Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES) upozoravao je više puta da je osnovni problem nestabilnosti na Balkanu tolerisanje antievropske politike režima iz Beograda.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, povodom napetosti na Kosovu, izjavio je da EU neće tolerisati napade na EULEX i da barikade na sjeveru Kosova moraju biti uklonjene.

“EU neće tolerisati napade na EULEX ili korištenje nasilnih, kriminalnih radnji na sjeveru. Grupe kosovskih Srba moraju odmah ukloniti barikade. Mir se mora vratiti”, istakao je Borrell.

Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES) upozoravao je više puta da je osnovni problem nestabilnosti na Balkanu tolerisanje antievropske politike režima iz Beograda.

Destabiliziranjem Kosova Srbija održava napetost u cijeloj regiji kako bi pokušala ishoditi kompenzaciju za gubitak Kosova na račun Bosne i Hercegovine. U određenom momentu Srbija će tražiti ustupke u BiH koji će, ako ništa drugo, dodatno ojačati poziciju bh. entiteta RS.

Toga bi trebali biti svjesni svi probosanski političari. Procjene u određenim krugovima međunarodne zajednice da će popuštanjem beogradskom režimu približiti Srbiju euroatlanskim integracijama, u potpunosti su pogrešne. Ako Evropa ne pokaže odlučnost i jasno identifikuje stvarnog krivca za destabilizaciju Balkana, onda i sama doprinosi urušavanju ukupne evropske sigurnosti, navode iz IGES-a.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Divna gesta! Granični policajci Srbije opremili Envera Beganovića hranom, sokovima i voćem u nastavak puta za Mekku

Nakon pređenih preko 1600 kilometara puta Enver je u petak stigao u Novi Pazar, gdje su ga srdačno dočekali...

Možda vas zanima i ovo