Četvrtak, 25 travnja, 2024

IGK podnio krivičnu prijavu protiv Željke Cvijanović: Ne može se biti predsjednik države koju negirate

Preporučeno

Institut za istraživanje genocida Kanada uputilo je otvoreno pismo Predsjedavajućoj Predsjedništva BiH Željki Cvijanović povodom anticivilizacijskog negiranja Dana nezavisnosti BiH.

Podsjetimo, Željka Cvijanović je povodom Dana nezavisnosti BiH izjavila: “Nije moj praznik i ne primam čestitke povodom ovog morbidnog datuma”!

– Dan nezavisnosti BiH kao državni praznik počet će se uvažavati na cijeloj teritoriji države BiH onda kada za etničko čišćenje i genocid budu odgovarale institucije entiteta RS, a ne samo njihovi lideri. Referenduma je bio međunarodna obaveza. Nije se moglo odlučivati bez građana. Građani su izašli na referendum i rekli: Da, mi hoćemo BiH! To je kraj priče. Svi Srbi koji su imali pravo da sami odlučuju, dakle individualno, a da ih pri tome ne gleda Karadžić i njegove pristalice kako zaokružuju, glasali su za nezavisnu BiH. Onih između 15 i 20 posto gradskih Srba koji su glasali jesu oni koji su ostali u BiH. Ogroman broj Hrvata i Bošnjaka glasao je za nezavisnu državu. To je bio jedan od najjačih evropskih rezultata kada su u pitanju ovakva izjašnjavanja. Negatori nezavisne BiH sada žive od te BiH, putuju po svijetu, imaju identitet. I zato je bitno da institucije koje su napravile etničko čišćenje i genocid odgovaraju – kažu iz IGK.

Upravo se čita:  Dodik i Nešić otputovali u Rusiju: Podijelili fotografiju iz aviona, digli tri prsta

IGK je podnio krivičnu prijavu protiv Željke Cvijanović zbog kršenja Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida kao i zbog pokušaja rušenja ustavno-pravnog poretka BiH i narušavanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta, nezavisnosti, političko-pravnog subjektiviteta BiH. IGK poziva međunarodnu zajednicu, posebno Visokog predstavnika i članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira da sankcionišu Željku Cvijanović. Ne može se biti predsjednik države koju negirate i kontinuirano blokirate u funkcionisanju. I na kraju poruka Željki Cvijanović: Slavila ga ili ne, Dan nezavisnosti je bio i ostat će simbol trajanja države i zemlje BiH – saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pogledajte kako je letio njemački vojni avion iznad BiH

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i transporta...

Još vijesti za vas