Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Igman i Bjelašnica izgledaju sablasno, upitna zimska sezona

Nemojte propustiti

Olimpijske ljepotice Bjelašnica i Igman ovoga ljeta, osim turista koji slučajno zalutaju i rijetkih stanovnika bjelašničkih sela, niko ne posjećuje. Za razliku od prethodnih godina, kada su na planinama realizirani brojni projekti, preduzeće ZOI ’84, koje je zaduženo za održavanje i upravljanje ovim planinama, obustavilo je sve aktivnosti.

BjelasnicaEkipa “Dnevnog avaza” obišla je Igman i Bjelašnicu, gdje smo zatekli sablasno stanje, bez posjetilaca, katance na objektima kojima upravlja ZOI ’84, a osim nekoliko portira, nismo sreli nijednog radnika ovoga preduzeća.

No, i pored toga što za posjetioce i turiste tokom ljetne sezone nema nikakvih sadržaja, trenutnim stanjem na Igmanu i Bjelašnici najnezadovoljniji su ugostitelji u nekoliko objekata koji rade na planinama.

Sulejman Kapić Leo, predsjednik Udruženja ugostitelja Kantona Sarajevo, koji na Bjelašnici ima ugostiteljski objekt, rekao nam je da je na olimpijskim planinama od marta, kada je smijenjen bivši direktor ZOI ’84 Salko Hasanefendić, sve stalo.

– U posljednje vrijeme ovdje je katastrofa, čak ni travu nisu pokosili. Ljetna turistička sezona već nam je propala, a moramo se boriti da se pripremimo za zimsku. Međutim, kako sada stvari stoje, nisam optimista. Politika je za sve kriva, nemamo nikakve podrške od Vlade KS i ne znam čemu ovo vodi. Šta god da započnemo raditi, nailazimo na strašne političke barijere, a najviše ispaštaju ugostitelji – rekao je Kapić.

Najveći problem je, kako je istaknuo, nedostatak sadržaja zbog kojih bi turisti i ostali gosti posjećivali planine.

Šefovi u hotelu “Maršal” Šemsko Banda i Emin Pintol istaknuli su da su protekle dvije ili tri godine gosti Bjelašnice i Igmana bili zadovoljni, a čak su se počeli vraćati i nekadašnji turisti iz Hrvatske.

– Međutim, sve se promijenilo za nekoliko mjeseci. Prošle godine ovdje su bili radovi, mašine su kopale, uređivani su staze, stadion, rasvjeta… Ali dolaskom nove Uprave u ZOI ’84 nastala je pustoš. Bojimo se da neće biti ništa ni od naredne zimske sezone, jer je naš hotel jedini ostao da radi – rekli su Banda i Pinto.

Imenovanjem Vlade Kantona Sarajevo, koju predvodi SDA, u političkoj raspodjeli pozicija preduzeće ZOI ’84 pripalo je bivšim poslanicima Stranke za BiH u Skupštini KS, a sada samostalnim. Oni su zauzvrat što podržavaju Vladu dobili da upravljaju ovom firmom, koju ugostitelji najviše krive za sablasno stanje na olimpijskim ljepoticama.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vašar u Puračiću od 12 do 14. oktobra: Na “bosanskom Oktoberfestu” se očekuje 100.000 posjetilaca

Ovu manifestaciju bi tokom tri dana trebalo posjetiti više od 100.000 ljudi. Druženje, općenarodno veselje uz izvornu i narodnu...

Možda vas zanima i ovo