Subota, 4 prosinca, 2021

Igor Kalabuhov: Vraćanje nadležnosti je stvar demokratskih procesa u Republici Srpskoj

Nemojte propustiti

Kalabuhov ne vidi nikakav problem u ideji lidera SNSD-a Milorada Dodika o samostalnoj Republici Srpskoj u okviru Bosne i Hercegovine. Kaže kako je to stvar političara, stvar demokratskih odluka, te ako do realizacije te ideje dođe u dijalogu, onda će je Ruska Federacija podržati.

Ja ne mogu govoriti o legitimnosti ili nelegitimnosti. To je stvar političkog procesa i to je stvar organa vlasti u Republici Srpskoj, kako oni gledaju na ovaj proces, govori za intervju „Jedan“ ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov o pokrenutom procesu vraćanja nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na entitet Republika Srpska.

Kalabuhov, ipak, dodaje kako u razgovorima za rješenje krize u BiH zagovara da sve odluke moraju biti donesene u dijalogu, u komunikaciji između entiteta, koji sami moraju da se opredijele kako da nađu najoptimalniji put za izlaz iz sadašnje situacije.

Rusija smatra da je Republika Srpska pitanje vraćanja nadležnosti pokrenula u okviru demokratskog procesa, a ambasador Kalabuhov napominje da su nadležnosti na državu prenesene pod izvjesnim pritiskom međunarodne zajednice.

„Ono što ja znam, kad sam radio ovdje u Bosni i Hercegovini, ono što se dešavalo u tom periodu nije bilo baš transparentno, nije bilo baš dobrovoljno. To je bio rezultat nekog „masiranog pritiska“ međunarodnog faktora na političare u Bosni i Hercegovini. Ako oni sada žele da preispitaju to, ako žele da donesu neke nove odluke to je do demokratski izabranih organa Republike Srpske“, navodi ruski ambasador u BiH.

Kalabuhov ne vidi nikakav problem u ideji lidera SNSD-a Milorada Dodika o samostalnoj Republici Srpskoj u okviru Bosne i Hercegovine. Kaže kako je to stvar političara, stvar demokratskih odluka, te ako do realizacije te ideje dođe u dijalogu, onda će je Ruska Federacija podržati.

Visokog predstavnika nema!

Kalabuhov kaže kako je rusko stajalište da u Bosni i Hercegovini ne postoji visoki predstavnik, jer nije ispoštovana procedura imenovanja Kristijana Šmita. Napominje da su odluku o imenovanju njemačkog diplomate donijeli ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), bez, kako kaže, konsenzusa, bez načina utvrđivanja, bez usaglašavanja visokog predstavnika u Vijeću sigurnosti UN-a.

„Kao država garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, mi smo članica PIC-a, ali mi ne radimo u OHR-u dok je tamo Kristijan Šmit. Mi ne podržavamo nikakve zvanične kontakte sa gospodinom Šmitom“, kaže za BHRT Kalabuhov.

Odluka o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida subjektivna

Ruski ambasador smatra da je odluka Valentina Incka, koju je kao visoki predstavnik donio na samom kraju mandata i kojom se u okviru dopune Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, bila subjektivna i neizbalansirana.

„Najbolje bi bilo kada bi ta odluka bila uzeta u institucijama Bosne i Hercegovine, u toku rasprave, u toku dijaloga. Ovaj dijalog, on se vodi. Naravno, možda ne znaju svi za ovaj dijalog, ali razgovara se o tome u diplomatskim krugovima. To je pojam koji zbog političkih reperkusija mora biti vrlo izbalansiran i vrlo osjetljiv“, navodi ambasador Kalabuhov.

On ne vidi problem u tome što je Republika Srpska stavila van snage odluku visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida i drugih zločina počinjenih u BiH, iako je tu odluku Valentin Incko donio u skladu sa svojim ovlaštenjima. Smatra da je to stvar Narodne skupštine Republike Srpske.

Na opasku da su potpisnici Dejtonskog sporazuma u BiH, a i potpisnici aneksa prihvatili da će bezrezervno sarađivati sa Uredom visokog predstavnika, Kalabuhov je kratko dodao gotovo istu rečenicu: „To je stvar organa Repubublike Srpske“.

Rezolucija o Srebrenici odbijena jer je krivila cijeli jedan narod

Rusija, kako tvrdi Igor Kalabuhov, 2015. godine nije podržala Rezoluciju o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a, koju je pripremila Velika Britanija, jer je taj Nacrt, kakao kaže, bio neizbalansiran i krivio je cijeli narod. Upitne su za Rusiju i odluke Međunarodnog suda za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY), posebno presuda prema kojoj je Vojska Republike Srpske u Srebrenici jula 1995. godine počinila zločin genocid.

„Kada smo bili na početku ove priče za osnivanje ICTY, mi smo rekli da vidimo njegov rad kao instrument pomirenja u Bosni i Hercegovini. Nažalost, to se nije desilo. Mi mislimo da ono što je urađeno tamo nije dovelo do primirenja i tolerancije u Bosni i Hercegovini i zbog toga je poznat naš stav u odnosu na ove odluke i svim ovim tragičnim dešavanjima“, govori Kalabuhov ne spominjući riječ genocid.

Politika Rusije: Sve mora biti izbalansirano

Ambasador Igor Kalabuhov kaže kako diplomatija njegove zemlje nastoji da sve što se tiče Bosne i Hercegovine bude izbalansirano, te da oni nastoje da „izbalansiraju cijeli staf međunarodnog faktora”.

„Ako čujemo za druga strana ima neizbalansirane argumente, mi ih balansiramo na svojoj strani. I to je već naš balansiran pristup. Kada radimo u Upravnom odboru mi vidimo da nekada čak i terminološki u dokumentima ima kontradikcija sa ustavom Bosne i Hercegovine i to stalno primjećujemo. Mi mislimo da, kada analiziramo situaciju, moramo uzimati u obzir cijeli kompleks faktora koji su doveli do nje, a ne samo da kažemo ovaj je krivac, ovaj entitet je krivac. Sve mora biti izbalansirano. U tome je naša izbalansiranost i uloga u međunarodnoj zajednici kada se gleda realizacija i implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma“, riječi su kojima je ambasador Kalabuhov pokušao objasniti princip izbalansirane politike Rusije prema Bosni i Hercegovini.

Rata neće biti

Ruski diplomata smatra da političari u BiH moraju ponovo da iskažu opredjeljenje za mir i da ni u kakvom slučaju neće potegnuti oružje. Kaže kako, strah od rata je kod stanovništva neopravdan, a rješenje krize moguće je pronaći u okvirima Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Mi imamo Dejtonski okvirni mirovni sporazum koji se sastoji od aneksa i Ustava Bosne i Hercegovine i sve je to trebalo da bi se uspostavio mir i da bi se produžio mir u Bosni i Hercegovini. Drugo je pitanje što se ovaj ugovor zove ‘okvirni’, zato što ima okvir za dogovor između političara u Bosni i Hercegovini, stranaka i partija. Tu mi sada vidimo da ima problema u postizanju nekih kompromisa koji bi mogli ostvariti napredak Bosne i Hercegovine“, govori u intervjuu „Jedan“ ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dačić: Meni je uvijek bliži naš brat po krvi ovdje nego bilo koji specijalni izaslanik, prošlo je vrijeme kada se pitanje Balkana rješavalo vojno

Dačić smatra da je omalovažavanje srpskog naroda prešlo svaku granicu. Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom imenovanja specijalnog...

Možda vas zanima i ovo