Petak, 3 veljače, 2023

“Ilegalci” iz BiH otkriveni u Zagrebu: Kakva je uloga firme iz RS-a u cijeloj aferi?

Nemojte propustiti

ZAGREB – Prilikom kontrole zatečena su četiri neprijavljena radnika iz BiH koji su radili na oslikavanju reklama na tramvajima.

Iznenadna nenajavljena inspekcija u zagrebačkoj kompaniji za javni prevoz ZET (Zagrebački električni tramvaj), koja je obavljena prije deset dana, izazvala je pravu buru. Naime, tom prilikom zatečena su četiri neprijavljena radnika iz BiH koji su radili na oslikavanju reklama na tramvajima.

Uprava ZET-a, koju sada predvodi direktor Marko Bogdanović, na upit Net.hr-a o tome što se tačno dogodilo i ko je odgovoran za činjenicu da su zagrebačke tramvaje oslikavali radnici koji su stigli iz BiH bez valjane dokumentacije odgovorila prilično šturo. Samo su konstatovali da osobe zbog kojih je postupao Državni inspektorat „nisu zaposlenici ZET-a“, a novinari su upućeni da se obrate Inspektoratu i firmi Info Media Group.

LOKALNI PARTNERI

Uoči proteklih lokalnih izbora u Hrvatskoj, Uprava ZET-a predvođena direktoricom Ljubom Romčević Žgelom, unosan posao oslikavanja oglasa na vozilima ZET-a ugovorila je s firmom Info Media Group sa sjedištem u Republici Srpskoj i već tada se postavljalo pitanje je li bilo “namještanja” posla ovoj kompaniji i je li u odabir bio upleten i Milan Bandić lično. Problematizirala se također činjenica da je ZET na tom tzv. javnom pozivu dao na korištenje vanjske površine stotine autobusa i pedeset tramvaja, uz neobične liberalne uslove, a samo nekoliko godina ranije sam Milan Bandić zabranjivao je razmah takvog oglašavanja koje je pokrenuo sam ZET radi zaštite tipične plave boje.

Na direktan upit Net.hr-a o modelu organizacije posla, odnosno, na pitanje hoće li tramvaje i autobuse doći „farbati“ radnici iz Banje Luke, iz Info Media Group nam je odgovoreno da je u planu otvaranje firme Info Media Group u Zagrebu „kroz koju će se u saradnji s lokalnim partnerima iz Zagreba realizirati poslovanje na tržištu RH“, te da im je praksa da na svakom tržištu imaju lokalni menadžment i lokalne zaposlenike. No, očito je nešto ipak otišlo u krivo.

Iz Državnog inspektorata je potvrđeno da je Inspekcija rada obavila inspekcijski nadzor u prostorijama ZET-a, te da su u „toku inspekcijskog nadzora na poslovima oslikavanja tramvaja zatečena četvorica radnika, državljana treće zemlje, zaposlena kod poslodavca registriranog u trećoj zemlji (iz BiH, tačnije iz FBiH) koji su navedene poslove obavljali bez dozvole za boravak i rad odnosno potvrde o prijavi rada.“ Također je pojašnjeno da je utvrđeno da se radi o radnicima koji su „u Republici Hrvatskoj pružali usluge u ime inostranog poslodavca, na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj suradnji sklopljenog s firmom registrovanom u Republici Hrvatskoj, kao naručiocem.“

Iz Inspektorata su potvrdili također da su i firma i osobe koje su bile zatečene u prekršaju kažnjeni. Zatečenim radnicima, „državljanima treće zemlje“, izdani su i prekršajni nalozi, izrečene su im i naplaćene novčane kazne, jer su radili u RH bez ishođene dozvole za boravak i rad, odnosno potvrde o prijavi rada, dakle protivno propisu kojim se uređuje rad stranaca u Republici Hrvatskoj. Iz Inspektorata je također napomenuto da je „predmetni postupak inspekcijskog nadzora inspekcije rada Državnog inspektorata i nadalje u toku zbog utvrđivanja svih pravno-relevantnih činjenica u skladu sa zakonskim propisima.“

PODIZVOĐAČI RADOVA

No, iz Info Media Group u odgovoru na upit Net.hr-a tvrde da nemaju ništa s cijelim incidentom. Neslužbeno pojašnjavaju da se radilo o jednoj od firmi „podizvođača“, odnosno jednoj od nekoliko firmi s kojima sarađuju, a oni očekuju da te firme odgovorno obavljaju svoj dio posla. „Predmet kontrole Državnog inspektorata u prostorijama u ZET-u nije bila Info Media Group d.o.o. već firma koja je izvodila radove. Info Media Group d.o.o. shodno tome nije bila predmetom kontrole, niti je sankcionisana na bilo koji način jer nije prekršila niti jedan zakon Republike Hrvatske.“, stoji u pisanom odgovoru.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vlada FBiH saglasna o produženju zabrane izvoza drvnih sortimenata do juna

Privremena zabrana odnosi se na izvoz šumskih drvnih sortimenata svrstanih u jedanaest tarifnih oznaka, a koje uključuju neobrađeno drvo. Vlada...

Možda vas zanima i ovo