Ponedjeljak, 26 srpnja, 2021

Ilegalni biznis cvjeta u Sarajevu: Vlasnik objekta na Stupu bogati se na migrantima, građani u strahu traže pomoć

Nemojte propustiti

“To traje skoro godinu dana. Nakon policijske akcije u petak sada ih opet ima 100-tinjak. Vlasnik objekta za noć uzme 300-400 KM, a mjesečno i do 14.000 KM. A ispaštaju ostali građani”, poručuju stanovnici.

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo u petak su u sarajevskom naselju Stup pronašli 151 migranta, koji su bili smješteni u jedan stambeni objekat.

Ekipa agencie Patria otišla je danas u ovo naselje, tačnije u ulicu Munira Gavrankapetanovića.

Iako su nakon akcije policije migranti prebačeni u centar Ušivak, a dio preuzela Služba za poslove sa strancima, danas ponovo pred istim objektom zatičemo migrante.

Rijetki stanovnici koje smo zatekli na ulici kažu nam da je zbog svega stanje u ovoj ulici haotično i opasno.

“Noću posebno. Potuku su, prave buku, ne znamo šta da radimo. Bila je u petak policija, ali ponovo je sve isto”, pričaju nam uspaničeni stanovnici.

Dodaju da ne razumiju zbog čega određene humanitarne organizacije dostavljaju hranu i pomoć ovim migrantima, smještenim u nelegalan objekat.

I sami smo se uvjerili da je tako, jer smo zatekli određena vozila koja su dovezla pomoć migrantima.

Podsjećamo, u novembru prošle godine jedan migrant je pao s ovog objekta.

Do vlasnika objekta nismo uspjeli doći, ali su nam stanari ove ulice otrili da on smještaj migrantima naplaćuje od 3 do 4 KM.

“To traje skoro godinu dana. Nakon policijske akcije u petak sada ih opet ima 100-tinjak. Vlasnik objekta za noć uzme 300-400 KM, a mjesečno i do 14.000 KM. A ispaštaju ostali građani”, poručuju stanovnici.

Jedna policijska akcija očito je nedovoljna da se suzbije ilegalni smještaj za migrante, ali i ilegalno dostavljanje pomoći.

“Neko je odlučio zarađivati na tuđoj muci, ali na muku staviti svoje komšije. Policijski organi bi češće trebali dolaziti u ovu ulicu, ali i zaustaviti ilegalni biznis vlasnika objekta, dok se ne desi neka tragedija”, poručuju u razgovoru za Patriju stanovnici ulice Munira Gavrankapetanovića.

Autor: Patria

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nejra Latić-Hulusić razočarana: “Istjerali su me kao pseto na Panonskim jezerima zbog burkinija”

U svom postu ona je navela i da je prilikom ulaska u kompleks od osoba zaduženih na ulaznoj kapiji...

Možda vas zanima i ovo