Srijeda, 4 listopada, 2023

Ima li Dodik potrebnu većinu u NSRS na svojoj strani?

Preporučeno

Iz SDS-a su najavili da neće prisustvovati ovoj sjednici.

U Banja Luci će danas biti održana posebna sjednica Narodne skupštine RS na kojoj je samo jedna tačka dnevnog reda i to Prijedlog odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske o proglašenju Odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, koja je usvojena bez konsenzusa na 27. redovnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održanoj 8. juna 2022. godine, veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

Upravo se čita:  Predsjedništvo BiH: Dr. Bećirović razgovarao sa novoimenovanim ambasadorom Republike Francuske Fransoom Delmasom

Naime, na sjednici Predsjedništva BiH Milorad Dodik je sporazum sa Ujedinjenim Kraljevstvom proglasio štetnim po vitalni interes RS. Da bi NSRS potvrdila takav stav potrebne se dvije trećine glasova.

Ujedinjeno Kraljevstvo jedan je od najvećih investitora u BiH, a putem Ambasade podržavaju brojne projekte u cijeloj BiH.

Iako iz RS dolaze stavovi da bi ovaj sporazum navodno bio štetan po interese RS, drugi pak smatraju da je ovo protivljenje sasvim nepotrebno te da BiH treba iskoristiti sve šanse koje joj se pružaju kada je riječ o ekonomiji koja je poljuljanja prvo pandemijom koronavirusa, a zatim i ruskom agresijom na Ukrajinu.

Upravo se čita:  Stevandić brani Radoičića: Suprostavio se teroru nad Srbima rizikujući svoju glavu

Iz SDS-a su najavili da neće prisustvovati ovoj sjednici.

Inače, u Banja Luci će biti održan sastanak potpredsjednika Narodne skupštine RS Denisa Šulića i predsjednika Zakonodavog odbora i Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Dušice Šolaje i Igora Crnatka s delegacijom Zelenih iz Evropskog parlamenta i njemačkog Bundestaga koja boravi u BiH.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Novi otkazi: Ledo gasi proizvodnju u BiH, bez posla ostaju 52 radnika

Nakon najava da Ledo gasi proizvodnju u BiH, stigla je i zvanična potvrda te informacije koju prenosi Biznisinfo. “Nakon pažljivog...

Možda vas zanima i ovo