Subota, 4 prosinca, 2021

Ima li kraja poskupljenjima? Poljoprivrednici upozoravaju: 25 kg brašna će do proljeća koštati i preko 30 maraka

Nemojte propustiti

– Što će na kraju biti ne znamo, ali po sadašnjim cijenama, na proljeće bi vreća brašna od 25 kilograma mogla iznositi i preko 30 KM, ističu u Udruženju FBiH.

Uz inflaciju, sušu, te poskupljenja raznih energenata, cijene hrane i životnih potrepština u BiH će u narednom periodu samo rasti, a pitanje je do kada će taj trend poskupljenja trajati.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH tvrdi da situacija nije obećavajuća.

– Kada se računa samo cijena sjemena, gnojiva i zaštitnih sredstava, jesenja sjetva pšenice na jednom hektaru prošle godine iznosila je 1.019 KM, dok ove godine, već sada iznosi 2.200 KM, s tendecijom daljnjeg rasta, jer je gnojivo iz dana u dan sve skuplje, upozorava Bićo.

Što je najgore, navodi on, u spomenutu cijenu jesenje sjetve pšenice nije uračanat rad i gorivo.

– Što će na kraju biti ne znamo, ali po sadašnjim cijenama, na proljeće bi vreća brašna od 25 kilograma mogla iznositi i preko 30 KM, ističu u Udruženju FBiH.

Rješenje za ovakvu situaciju, kako navode, je u implementaciji njihovih prijedloga.

– Mi to već godinama predlažemo i upozoravamo, a to je da je nužno aktiviranje robnih rezervi u okviru Federacije BiH, tako da kada ima robe da je oni otkupe, uskladište i da interveniraju u u ovakvim situacijama. Osim toga država se treba pobrinuti oko izdvajanja za poljoprivredu kako bi se više površina sijalo, ali da se pobrine i za siguran otkup i za zaštitu domaće proizvodnje, tako da ljudi rade i da imamo dovoljno svoje proizvodnje, a ne da postajemo potpuni ovisnici o uvozu i da nam drugi sve diktira, naglašava predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, prenosi Večernji.ba.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dačić: Meni je uvijek bliži naš brat po krvi ovdje nego bilo koji specijalni izaslanik, prošlo je vrijeme kada se pitanje Balkana rješavalo vojno

Dačić smatra da je omalovažavanje srpskog naroda prešlo svaku granicu. Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom imenovanja specijalnog...

Možda vas zanima i ovo