Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Ima li kraja poskupljenjima u Bosni i Hercegovini: Kajmak na pijaci košta više od 19 KM, a kilogram luka je oko devet maraka

Nemojte propustiti

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima.

Na zelenim pijacama u bh. entitetu RS u decembru lani prodato je poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti 1,37 miliona KM.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u odnosu na isti mjesec 2021, to je za 288.305 KM ili 26,6 posto više.

U ovom periodu, prodaja većine poljoprivrednih proizvoda je porasla, dok je određenih pala, ali je pomenuto povećanje prodate vrijednosti dobrim dijelom rezultat i poskupljenja roba koje građani na pijaci pazare.

A unazad godinu dana, najviše je poskupio kajmak, sa 14,3 na čak 19,1 maraka u prosjeku, te med sa 16,8 na 20,2 KM po kilogramu. S druge strane cijena sira je ostala ista, a kilogram u prosjeku košta 7 KM. Značajno je skočila i cijena kokošjih jaja, za 14 feninga ili za skoro 50 posto, pa je komad u decembru lane koštao čak 0,43 KM, dok je kilogram očišćene kokoši sa 6,3 otišao na 7,6 KM.

Uprkos poskupljenjima, građani su u decembru lane pazarili 4.695 kilograma kajmaka, što je za 1.615 kilograma više nego a u istom mjesecu 2021. Prodaja meda je sa 2.341 porasla na 4.142 kilograma.

Cijena bijelog luka je sa 8,1 porasla na 9,3 KM. Kilogram pšenice i kukuruza je u ovom periodu u prosjeku poskupio za više od 25 feninga, a pšenično i kukuruzno brašno za skoro 55 feninga po kilogramu, piše Srpskainfo.

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima.

Jeste da je tržnicama uglavnom domaća roba, ali, što je puno-puno je. Ranijih godina sam redovno išla na zelenu pijacu, gdje sam pazarila svo voće i povrće, ali sada je, kad se u obzir uzmu marketi, razlika dosta veća. Naravno, voće, povrće i drugi poljoprivredni proizvodi iz uvoza se ne mogu mjeriti sa domaćim, ali je u ovim teškim vremenima najvažnije što jeftinije proći – kaže Vinka K, domaćica iz Banje Luke.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Sabrana djela Bojana Prodana: “Već ubijao, tukao povratnike, maltretirao policiju. Kako je na slobodi?”

Iz policije su nam rekli da je uhapšeni inicijala B.P. od ranije poznat policiji po vršenju krivičnih djela razbojništva Policija...

Možda vas zanima i ovo