Utorak, 19 listopada, 2021

Ima li u BiH zalaganja za borbu protiv korupcije i kriminala?

Nemojte propustiti

korupcija-godisnje-ubije-35-miliona-ljudi-i-uzima-stotine-milijardi-eura_1409737914Korupcija i kriminal događa se u svim javnim ustanovama i institucijama u BiH, ali je najviše evidentiranih slučajeva u državnim, zdravstvenim i obrazovnim institucijama.

Naglasila je to jučer predsjednica Udruženja za borbu protiv korupcije, kriminala i diskriminacije u institucijama i javnim ustanovama u BiH Irina Lovrić koja je organizirala protest zbog neprocesuiranja kriminala i korupcije koju prijavljuje od 2009. godine.

Podsjetila je da je u njenom slučaju donesena prva antologijska presuda za mobing koji je preživljavala sedam godina jer je prijavila korupciju i kriminal dok je bila uposlenica Fonda za povratak BiH. No, dodaje Lovrić, iako su mnogo ljudi u BiH osjetili neke od oblika korupcije i kriminala na svojoj koži, i dalje postoji samo deklarativno zalaganje i opredijeljenost za borbu protiv korupcije i kriminala.

Ukazala je i na diskriminaciju prema starijim osobama u BiH od kojih mnogi žive na ivici siromaštva ili se nalaze u ekstremnom siromaštvu što je, mišljenja je Lovrić, porazno jer su upravo oni izgradili BiH, ali sada nemaju pravo na osnovno ljudsko pravo – život. Dodala je da su u BiH sve kategorije društva diskriminirane, ali ne samo to, mnoge trpe posljedice kriminala i svih negativnih društvenih pojava u BiH, zemlji koja je na dnu svjetskih ljestvica svega što se ocjenjuje kao pozitivno.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Ambasade SAD o izjavama Dodika o organiziranju vojske RS

- Svi građani BiH treba da budu ponosni na OSBiH. Fokusiranje na podjele iz prošlosti neće poboljšati uslove života...

Možda vas zanima i ovo