Subota, 16 listopada, 2021

Ima nade: Registrovan slab signal nestalog malezijskog aviona

Nemojte propustiti

putnici malezija

Komunikacioni sateliti registrovali su slabe elektronske signale sa aviona “Boeing-777-200”, koji je nestao sa radarskih ekrana prošle subote, javlja Reuters.

Britanska agencija je, pozivajući se na izvore bliske istrazi, prenijela i da registrovani signali, međutim, nisu dovoljni da se utvrdi lokacija aviona i njegovo tehničko stanje.

Prema tom izvoru, signali su poticali od sistema za održavanje kvarova koji su bili spremni da komuniciraju sa satelitima u slučaju potrebe, ali veza nije mogla da bude uspostavljena, jer “Malaysia Airlines i drugi nisu bili pretplaćeni na kompletan servis za rješavanje problema”.

Reuters navodi da su dva izvora, upoznata sa istragom o nestanku aviona prije pet dana, izjavila su da kompanije “Boeing” i “Rolls-Royce” nisu primali nikakve podatke o održavanju sa aviona nakon što su piloti ostvarili posljednji kontakt.

Posljednji kontakt s kotrolorima leta avion je imao kada se nalazio 120 nautičkih milja od istočne obale malezijskog grada Kota Baru.

Veza sa avionom Malaysia Airlinesa sa 227 putnika i 12 članova posade izgubljena je približno dva sata poslije polijetanja iz glavnog grada Malezije Kuala Lumpura 7. marta za Peking.

U potrazi za avionom angažovane su avijacija i mornarice Malezije, Kine, Singapura, Vjetnama, Filipina, Indonezije, Indije i SAD.

Portparol Bijele kuće James Carni izjavio je da bi na osnovu nekih preliminarnih novih informacija mogla biti pokrenuta dodatna potraga u Indijskom okeanu.

– Konsultujemo se sa partnerima iz svijeta o odgovarajućim sredstvima za raspoređivanje – rekao je on.

Associated press izvještava da su i malezijske vlasti proširile danas svoju potragu zapadno ka Indiji.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo