Nedjelja, 2 listopada, 2022

Imena pumpi koje prodaju loše gorivo mogu biti objavljena!

Nemojte propustiti

Agencija za zaštitu podataka BiH nije zabranila objavu podataka o benzinskim pumpama na kojima je utvrđeno da se prodaje nekvalitetno gorivo, potvrđio je direktor državne agencije Petar Kovačević, piše Dnevni avaz.

benzinskaOn je reagirao na tvrdnje direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahima Tirka da zbog zabrane Agencije ne može reći na kojih 28 benzinskih pumpi gorivo ne zadovoljava standarde. Tirak je čak rekao da bi bio kažnjem ukoliko to kaže.

Kovačević, međutim, ističe da se radi o podacima poslovnih subjekata te da nema zakonskih smetnji da budu objavljeni kao javni podaci.

– Pozivanje na ovaj zakon u restriktivnom kontekstu predstavlja nerazumijevanje zakona od javnih organa, a posebno njihovih rukovodilaca, što nanosi štetne posljedice u njihovoj primjeni – kazao je Kovačević.

Nakon njegove izjave kontaktirali smo ponovo Federalnu upravu za inspekcijske poslove, s obzirom na to da su oni ranije iznosili stav da skrivanje tih podataka može štetiti građanima.

Rečeno nam je da će oni uputiti pismeni zahtjev Agenciji za zaštitu ličnih podataka za donošenje mišljenja o javnom objavljivanju podataka koji se odnose na nazive benzinskih pumpi i ličnih podataka koji se tiču predmetnog zahtjeva, prenosi list.

Prema pisanju Avaza, nakon dobivenog mišljenja Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove donijet će odluku o objavljivanju traženih informacija.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo