Petak, 1 ožujka, 2024

Imena pumpi koje prodaju loše gorivo mogu biti objavljena!

Preporučeno

Agencija za zaštitu podataka BiH nije zabranila objavu podataka o benzinskim pumpama na kojima je utvrđeno da se prodaje nekvalitetno gorivo, potvrđio je direktor državne agencije Petar Kovačević, piše Dnevni avaz.

benzinskaOn je reagirao na tvrdnje direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahima Tirka da zbog zabrane Agencije ne može reći na kojih 28 benzinskih pumpi gorivo ne zadovoljava standarde. Tirak je čak rekao da bi bio kažnjem ukoliko to kaže.

Upravo se čita:  Skandalozni podaci: Građani BiH posjeduju skoro dva miliona komada oružja

Kovačević, međutim, ističe da se radi o podacima poslovnih subjekata te da nema zakonskih smetnji da budu objavljeni kao javni podaci.

– Pozivanje na ovaj zakon u restriktivnom kontekstu predstavlja nerazumijevanje zakona od javnih organa, a posebno njihovih rukovodilaca, što nanosi štetne posljedice u njihovoj primjeni – kazao je Kovačević.

Nakon njegove izjave kontaktirali smo ponovo Federalnu upravu za inspekcijske poslove, s obzirom na to da su oni ranije iznosili stav da skrivanje tih podataka može štetiti građanima.

Upravo se čita:  Keramičari naplaćivali od 10 do 12 KM po kvadratu, sada mnogo skuplje

Rečeno nam je da će oni uputiti pismeni zahtjev Agenciji za zaštitu ličnih podataka za donošenje mišljenja o javnom objavljivanju podataka koji se odnose na nazive benzinskih pumpi i ličnih podataka koji se tiču predmetnog zahtjeva, prenosi list.

Prema pisanju Avaza, nakon dobivenog mišljenja Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove donijet će odluku o objavljivanju traženih informacija.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas