Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Implementacija presude ‘Sejdić-Finci’ – Kanton Sarajevo prvi u BiH dao jednaka prava ‘ostalima’!

Nemojte propustiti

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo jednoglasno su usvojili amandmane na Ustav Kantona Sarajevo kojima je omogućeno da ovaj kanton postane prvi u BiH koji je u ustavnim odredbama omogućio implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju “Sejdić i Finci”

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Od sada će zastupnici koji se izjašnjavaju kao ostali moći formirati i klub ostalih, pod uvjetom da postoji najmanje jedan zastupnik koji se izjašnjava kao ostali, odnosno kao pripadnik nacionalne manjine.

Također, u rukovodstvu Skupštine, osim predsjedavajuće i dva zamjenika iz konstitutivnih naroda, moći će biti i treći zamjenik, predstavnik ostalih. Odnosno građani koji se izjašnjavaju kao ostali imat će ista prava kao Bošnjaci, Srbi i Hrvati.

Također, Ustav je sada usklađen i s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda kao i drugim međunarodnim pravnim dokumentima kojima se štite ljudska prava i slobode.

Zastupnici su pozdravili usvjanje ovih amandmana, te izrazili nadu da će uskoro ovakve izmjene ustava uslijediti na federalnom i državnom nivou budući da jedankopravnost građana prestaje s granicama KS.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Jelenu Karleušu spašavali iz potopljenog auta: “Ovo mi je najgori dan u životu”

Cijelu dramu snimala je njena tetka Danijela, a pjevačica je sve objavila na društvenoj mreži Instagram. Pop zvijezda Jelena Karleuša...

Možda vas zanima i ovo