Impresivno: BiH je danas zvanično dobila najviši vijadukt na Koridoru 5C! | | Bh-index

Impresivno: BiH je danas zvanično dobila najviši vijadukt na Koridoru 5C!

Izdvojeno    Datum: 16.09.2019.    
Autor: Redakcija

Foto: JP Autoceste FBiHJedan od najzahtjevnijih građevinskih objekata na poddionici Klopče – Donja Gračanica, vijadukt Babina Rijeka danas je spojen.

Vijadukt prelazi preko doline, odnosno korita Babine Rijeke na maksimalnoj visini od 120 metara – od nivoa rijeke do nivoa kolovoza.

Krajnji rasponi su dužine 110 metara, a glavni raspon iznosi 165 metara.

– Spajanjem desnog vijadukta bit će uspostavljena nesmetana komunikacija kroz gradilište, tako da će doći do rasterećenja transporta materijala lokalnim cestama. Što se tiče radova desne strane vijadukta Babina Rijeka ostalo je još da se uradi betoniranje i kompletiranje spojnog segmenta rasponske konstrukcije, završni radovi na krilima upornjaka i prelazne ploče, betonske sigurnosne ograde, hidroizolacija i asfalt – kazao je Samir Pirić, inžinjer JP Autoceste FBiH.

Na svakom stubu će biti 16 parova segmenta i jedan spojni 17. između stubova. Osim ove slobodne konzolne gradnje na centralnom rasponu vijadukta Babina Rijeka izvesti će se i dio rasponske konstrukcije od 30 metara.

Finalni radovi na poddionici Klopče – Donja Gračanica bit će završeni naredne godine.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.