Subota, 1 travnja, 2023

Incident u Bratuncu – SDU: Fašizam se ispoljava u najgorem pojavnom obliku u BiH

Nemojte propustiti

Predsjednik Socijaldemokratske unije (SDU) Bosne i Hercegovine Nermin Pećanac najoštrije osuđuje provokacije na vjerskoj i nacionalnoj osnovi u BiH, a povodom video snimka iz Bratunca, na kojem su učesnici jednog skupa pjevali nacionalističke pjesme te širili mržnju.

Pećanac traži od svih relevantnih insitucija u Republici Srpskoj (RS) da osude takvo ponašanje, a od glavnog tužioca BiH da reaguje i pokrene postupak radi sankcionisanja organizatora ovakvih i sličnih skupova.

SDUBiH, kako je danas saopćeno iz ove stranke, potpuno podržava i pridružuje se inicijativi Koalicije nevladinih organizacija “1. Mart” u smislu pokretanja krivičnih prijava protiv organizatora ovog skupa.

“S indignacijom odbacujem i osuđujem namjerno narušavanje duševnog mira i elementarnih prava Bošnjaka, povratnika u manji bosanskohercegovački entitet, koje se desilo u Bratuncu. Nacionalistički ispad u kojem su i pored prisustva policije masovno učestvovali okupljeni građani, ukazuje na to da se naočigled cjelokupne evropske i svjetske javnosti, fašizam ispoljava u najgorem pojavnom obliku na teritoriji BiH”, smatra Pećanac.

Umjesto da pokažu saosjećanje sa žrtvama genocida i stid zbog svega što se desilo, dodaje Pećanac, čelnici iz Republike Srpske šute davajući na taj način znak odobravanja na ovakve retrogradne pojave.

“Ovakvi ispadi su u uređenim društvima predmet ozbiljne kritike, posebno s najviših instanci vlasti, pa čak i zabrane okupljanja i policijskih intervencija rastjerivanja takvih skupova”, naveo je u saopćenju Pećanac.

bratucac-kolo
Nacionalističke pjesme u Bratuncu (Foto: Screenshot)

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo