Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Indija lansirala stoti satelit kako bi nadzirala granice iz svemira

Nemojte propustiti

Indija je u svemir lansirala stoti satelit u trenutku kada premijer Narendra Modi nastoji pozicionirati zemlju kao pružatelja globalnih i povoljnih usluga u svemiru. Indija je lansirala raketu koja je sa sobom ponijela 31 satelit. Lansiranje stotog satelita veliko je postignuće i predstavlja sjajnu budućnost za indijski svemirski program, napisao je Modi na Twitteru.

U budžetu za svemirski program Indija raspolaže s četiri milijarde dolara. Modi se nada da će zadnje lansiranje poboljšati perspektivu za dobijanje većeg udjela u više od 300 milijardi vrijednoj globalnoj svemirskoj industriji. Indija je poznata po financijski povoljnom svemirskom programu.

Interes za lansiranje komercijalnih satelita u svemir sve je veći s obzirom na to da telekomunikacijske, internetske i druge kompanije, kao i mnoge zemlje, teže boljim i tehnološki naprednijim komunikacijama.

Indijska vlada intenzivno promovira domaći svemirski program, a u februaru su u samo jednoj misiji lansirana 104 satelita, većinom za strane kupce. Satelite lansirane danas Indija će iskoristiti za bolji nadzor granica i fotografije Zemlje u visokoj rezoluciji.

Naučnici iz Indijske organizacije za istraživanje svemira (ISRO) kazali su da će satelitske fotografije iskoristiti indijske sigurnosne agencije kako bi pratile vojne aktivnosti susjednih zemalja, Pakistana, Kine, Bangladeša, Šri Lanke i Nepala.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Pitanja koja postavljaju popisivači u Hrvatskoj šokirala sve

"Triput sam prošao popisni upitnik uvjeren kako su mi neka pitanja promakla", govori Splićanin koji se brine o sinu...

Možda vas zanima i ovo