Srijeda, 28 srpnja, 2021

Indija: Paklene vrućine ubile 430 ljudi

Nemojte propustiti

Više od 430 ljudi je umrlo u posljednjih nedjelju dana od vrelog talasa u indijskim južnim saveznim državama Telangana i Andra Pradeš.

S obzirom na temperature koje se bliže 50 podeljku na Celzijusovoj skali i na činjenicu da za neke dijelove Telangane još nema potpunih podataka, zvaničnici upozoravaju da će se bilans žrtava gotovo sigurno povećati, prenosi AFP.

Znatni dijelovi Indije, uključujući i Nju Delhi prolaze kroz period velikih vrućina pa se strahuje i od prekida u snabdijevanju strujom.

Većinu žrtava čine poljopvirednici i radnici koji su bili direktno izloženi suncu, najčešće stariji od 50 godina, ističe Tulsi Rani, specijalni komesar odjeljenja za vanredne situacije savezne države Andra Pradeš.

Na građane se apeluje da koriste suncobrane, kape, nose pamučnu odjeću i uzimaju više tečnosti, kao i da ne rade napolju u najvrelije doba dana.

Nekoliko smrtnih slučajeva zbog prevelike vrućine je posljednjih dana zabilježeno i u pustinjskoj saveznoj državi Radžastan.

U Kalkuti na istoku zemlje, sindikati taksista su apelovali na svoje članove da ne rade između 11 i 16 časova.

Indijska meteorološka služba upozorava kako će vreli talas i narednih dana pogađati Andra Pradeš i Telanganu, kao i savezne države na sjeveru Indije i Nju Delhi.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od sutra se u BiH ide u zatvor zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od sutra idete u zatvor. U Službenom glasniku BiH danas su...

Možda vas zanima i ovo