Subota, 4 prosinca, 2021

Indija: Sušom pogođeno 330 miliona ljudi, vlada preusmjerava vodu sa rijeka

Nemojte propustiti

Vlada Indije pokreće novi program preusmjeravanje vode iz rijeka kako bi snabdjela vodom oko 330 miliona stanovnika pogođenih najvećom sušom koja je ikada zahvatila tu južnoazijsku zemlju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon dvije uzastopne izrazito slabe sezone monsuna, Indija je suočena sa katastrofalnim sušama i sa temperaturama koje premašuju 40 stepeni Celzijusa. 

Od svojih 29 država, tešku sušu prijavila je polovina njih, dok je najgora situacija u Maharashtri, Uttar Pradeshu i Madhya Pradeshu. 

Savezna vlada u New Delhiju uputila je vozove sa vodom u najgore pogođena mjesta.

Ministar vodnih resursa Uma Bharati rekao je kako je prioritet vlade transfer vode iz velikih rijeka kao što su Brahmaputra i Ganges. Također, planirana je izgradnja postrojenja za pitku vodu na obalama rijeka. 

Protiv ovakvog poteza oštro su se pobunili ekolozi ističući kako može doći do ekološke katastrofe, da on održiv finansijski, ekološki i socijalno, ali je Vrhovni sud Indije naložio realizaciju vladinog plana. 

Prema riječima indijskog ministra, riječ je o prvom projektu ove vrste u indijskoj historiji od sticanja nezavisnosti 1947. godine.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo