Subota, 28 siječnja, 2023

Inflacija raste, ali i krađe u trgovinama – građani nemaju novca ni za osnovne potrebe

Autor:BHRT

Nemojte propustiti

Zbog galopirajuće inflacije u Bosni i Hercegovini građani se hrane sve slabije i u trendu su odricanja od kupovine uobičajenih namirnica.

Inflacija u Bosni i Hercegovini premašila je 17 odsto. Kao posljedica učestalih poskupljenja pojavile su se krađe u marketima, uglavnom mliječnih i suhomesnatih proizvoda, javlja BHRT. U Pokretu potrošača kažu da su krađe pokazatelj kupovne moći stanovništva u našoj zemlji. Ekonomski stručnjaci apeluju na vlasti u Bosni i Hercegovini da donesu antiinflatorni program i mjere fiskalne politike.

Građani kažu da su cijene u marketima mnogo veće od statističkih pokazatelja. Poskupljenja gotovo svakodnevna. Pitali smo ih jesu li smanjili potrošnju zbog inflacije?

Zbog galopirajuće inflacije u Bosni i Hercegovini građani se hrane sve slabije i u trendu su odricanja od kupovine uobičajenih namirnica. Najviše frustrira potpuni izostanak mjera vlasti na svim nivoima, dok građani usljed poskupljenja pune budžetske kase, kažu u Pokretu potrošača Futura. Ističu da trgovci ostvaruju ekstraprofit i da im nije problem platiti kaznu, ukoliko ih inspekcija kazni zbog ograničenja marži.

„Potrošačka košarica je prešla 3.000 KM, za prosječnu obitelj treba oko 1.500 KM za hranu. Mnogi prehrambeni proizvodi skuplji su od svih zemalja u regionu, pa čak i od EU i Amerike i tu nema opravdanja“, tvrdi predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača Futura Marin Bago.

Cijene hrane u oktobru su veće za 26 odsto, režijski troškovi za 23 odsto. Najviše su porasle cijene uglja, peleta i drva za 49 odsto, kao i mlijeka, mliječnih proizvoda i jaja za skoro 40 odsto. Otkupna cijena mlijeka je marku i sedam feninga, a u marketima se prodaje po gotovo tri marke.

„Nije poskupilo dovoljno da bude rentabilno. Milijeko treba da je. Mi nemamo uticaja na poskupljenja u trgovinama. Haos je na tržištu“, ističe predsjednik Udruženja poljoprivrednika – mljekara RS Vladimir Usorac.

Ekonomski stručnjaci ističu da je Bosnа i Hercegovina jedina zemlja u regionu koja nije reagovala na inflaciju niti donijela mjere za ublažavanje posljedica ekonomske krize. Potpuno odsustvo interesa za život građana.

“Nema nikakvog programa, inflacija je van kontrole i vlada tu može djelovati, ima široku lepezu, domenu fiskalne politike, kao što je subevncionisanje privrednih subjekata i građana, jer se značajna sredstva slivaju u UIO“, smatra profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Aziz Šunje.

„Gorivo je jedna od značajnih komponenti koja utiče na cijene. Smanjenjem akcize ili ukidanjem PDV-a na osnovne životne namirnice. U Poljskoj je ukinut, u Turskoj smanjen na 1 odsto, sve ostale zemlje su intervenisale osim BiH“, ističe ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Veću stopu inflacije od Bosne i Hercegovine u regionu ima samo Sjeverna Makedonija. U našoj zemlji je u odnosu na zemlje regiona najskuplje brašno i maslac, a po cijeni ulja i šećera smo iza Slovenije, a po cijeni mlijeka iza Srbije i Slovenije.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Tužna vijest: Preminuo bh. glumac Saša Petrović

Bosanskohercegovački glumac Saša Petrović je preminuo. Ovu vijest objavio je bh. reditelj Srđan Vuletić koji je za portal "Avaza" samo...

Možda vas zanima i ovo