Petak, 29 rujna, 2023

U pripremi prijedlog odluke o zabrani izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta iz Bosne i Hercegovine

Autor:Klix.ba

Preporučeno

Sagovornici su usaglasili da je prioritetno u što skorijem vremenskom roku onemogućiti izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta bez uslovljavanja ranije potpisanim ugovorima.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas s federalnim ministrom poljoprivrede Šemsudinom Dedićem i predstavnicima Privredne komore i Udruženja poslodavaca o zabrani izvoza ogrjevnog drveta i peleta iz države.

Sagovornici su usaglasili da je prioritetno u što skorijem vremenskom roku onemogućiti izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta bez uslovljavanja ranije potpisanim ugovorima.

Upravo se čita:  Dijelove BiH pogodila “ledena oluja”, padao grad veličine oraha

“Stavovi nadležnih institucija Republike Srpske i Federacije BiH o neophodnosti usvajanja ove odluke su usaglašeni i identični, što je ohrabrujuća vijest za domaće proizvođače i drvoprerađivače”, istakao je ministar Košarac.

On je najavio da će, nakon obavljenih konsultacija sa predstavnicima resornih entitetskih ministarstava, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH do kraja tekuće sedmice pripremiti prijedlog odluke kojom se privremeno zabranjuje izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta iz BiH.

Upravo se čita:  Komšić: Izostanak podrške BiH otvara mogućnost sukoba na Zapadnom Balkanu

“Prijedlog odluke ćemo uputiti nadležnim institucijama na dostavljanje mišljenja, kako bi se u konačnici odluka mogla naći na Vijeću ministara BiH do kraja ovog mjeseca”, naglasio je ministar Košarac.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo