Nedjelja, 1 listopada, 2023

Inicijativa Moja adresa: Srebrenica – OHR da smijeni Grujičića

Autor:Patria

Preporučeno

“Pozivam OHR da smijeni takvog načelnika”, istakao je Duraković.

Članovi inicijative Moja adresa Srebrenica održali su press konferenciju povodom toga što je na svječanosti obilježavanja Dana Općine Srebrenica 11. marta u prvom redu sjedio pripadnik jedinica Škorpioni i osuđeni ratni zločinac Saša Cvjetan, a što je objavila Istraga.ba.

Sa današnje vanredne press konferencije Alija Tabaković, Ćamil Duraković i Sadik Ahmetović iz Inicijative Moja adresa: Srebrenica poručili su da prisustvo zločinca Cvjetana u Srebrenici na Dan općine, ledi krv u žilama preživjelim žrtvama genocida.

Upravo se čita:  Milorad Dodik je bio donedavno nedodirljiv. Više nije

“Pozivam OHR da smijeni takvog načelnika”, istakao je Duraković.

On je rekao da je 11. mart kao Dan Općine uzet kao dan kada je Srebrenica oslobođena od fašizma.

“Zastrašujuće je da na takav dan u prvom redu svečanosti sjedi osuđeni ratni zločinac. Mi, Bošnjaci, smatramo taj dan simboličkim jer je to dan od oslobođenja fašizma, međutim ono što je uradio načelnik Grujičić je u najmanju ruku zastrašujuće”, rekao je Duraković.

Upravo se čita:  Ministar izazvao burne reakcije: Nešić podijelio lažnu sliku Vijećnice s bojama zastave Kosova i zaprijetio gradonačelnici Sarajeva

Naglasio je da je od ratnog zločinca Saše Cvjetana sjedio nekoliko metara, ali da ga nije prepoznao te da se tek naknadno nakon upita novinara uvjerio da je to on.

Saša Cvjetan, član jedinice Škorpioni, je 16 godina proveo u zatvorima u Srbiji, prije nego što je 22. marta 2018. godine pušten na uslovnu slobodu. Bio je osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad albanskim civilima u Podujevu, počinjenog u martu 1999. godine. Proglašen je krivim za ubistvo 14 albanskih civila, žena i djece, članova porodice Bogujevci.

Upravo se čita:  Vijeće ministara BiH: Ratifikacija dva sporazuma kojima se olakšava mobilnost stručnjaka na Zapadnom Balkanu

Sadik Ahmetović pozvao je ambasadore Kvinte, Evropsku zajednicu OSCE i domaće političare da se pitanje Srebrenice nađe na stolu u okviru pregovora o izmjeni Izbornog zakona.

“Hoće li sljedeći put u Srebrenicu doći cijela ekipa Škorpiona? Da se to ne bi desilo jako važno i pozivam amasadore Quinte, Evropsku zajednicu, OSCE, domaće političare i ostale da u okviru izmjene Izbornog zakona i Srebrenica bude na stolu”, naglasio je Ahmetović.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić vrijedno radi da svojim pratiocima donose pravovremene vijesti o vremenskim prilikama u Bosni i...

Možda vas zanima i ovo