Subota, 15 svibnja, 2021

Inicijativa nezaposlenih Banjalučana: Uredićemo Vrbas za 900.000 KM

Nemojte propustiti

Banjalučko Udruženje nezaposlenih osmislilo je projekat kojim bi u najvećem gradu Republike Srpske bilo obezbijeđeno 500 radnih mjesta za nezaposlene, te kako kažu, uveliko bila unapređena turistička ponuda grada!

vrbasPlan “Nezaposlenih” je da dio novca od sredstava koja su namijenjena stimulaciji zapošljavanja bude usmjeren na gradnju staza za šetanje duž obje obale Vrbasa u gradskom području. Projekat bi zapošljavao nekvalifikovane radnike, a uz alat, materijal, potrebne mašine, hranu, gorivo i sve ostale troškove – cijena projekta bila bi, kako kažu, tačno 900.000 maraka! Poređenja radi, milion maraka za stimulaciju zapošljavanja planirano je samo iz budžeta grada, a Akcionim planom Vlade za 2013. godinu više od 25 miliona maraka će na zapošljavanje biti potrošeno iz republičkog budžeta.

U udruženju ističu da jednim “udarcem” mogu da se naprave tri dobra rezultata – da se pomogne nezaposlenima, da se znatno poboljša turistička ponuda, te da se pomogne privredi grada i Republike Srpske.

– Najjači turistički potencijal grada je rijeka Vrbas, koja najljepšim dijelom protiče upravo kroz centar. Međutim, činjenica je da taj potencijal uopšte nije iskorišćen, tako da turisti, ali i Banjalučani, mogu i da uživaju u njegovim ljepotama. Tačnije, ne može se šetati ili kretati duž obale Vrbasa ni sa jedne strane obale, od Kastela do banje u Srpskim toplicama. Ovaj projekat ima zadatak da taj od pamtivijeka nerazuman odnos prema Vrbasu promijeni uređenjem obala, prvo u gradskom, a zatim i u širem području – ističu u ovom udruženju.

Slavko Čamber, predsjednik udruženja, smatra da je projekat opravdan i da će gradu donijeti mnogo više od uloženih sredstava.

– Sredstva su već obezbijeđena od strane grada i Vlade RS, ali nismo vidjeli mnogo dobrih rješenja za njihovo trošenje. I ranije su izdvajana velika sredstva za zapošljavanje, ali se to pokazalo kao nedjelotvorno i loše rješenje. Vlada je plaćala firmama da zaposle radnike, a ovi su se služili mahinacijama, otpuštanjem i prijavljivanjem radnika. To se i danas dešava. Sa druge strane, jedini na svijetu imamo rijeku u kojoj se plemenita i turistički najpoželjnija riba, mladica, mrijesti u samom centru grada – kaže Čamber.
Kako kaže, 500 radnika sa biroa za zapošljavanje, među kojima je i priličan broj majstora za graditeljstvo, bilo bi dovoljno da bude izgrađena staza širine 1,5 metara duž obje obale Vrbasa, sa kantama za smeće i drvenim nadstrešnicama za izletnički ručak i sklanjanje od nepogoda. Osim radnika, za realizaciju ovog projekta bilo bi potrebno i nekoliko kamiona i jedan ili više manjih bagera.

– Dolaze mjeseci u kojima je idealno da se počne sa ovim radovima. Predvidjeli smo da radovi traju dva mjeseca, a idealno bi bilo da počnu 1. jula. Projekat ćemo do tada, osim na adresu Vlade RS i gradske uprave, ponuditi i Ministarstvu rada i boračke zaštite. Ovo je prvi od projekata koje organizujemo, a nadamo se podršci svih institucija kojima je posao razvoj turizma, privrede i zapošljavanje – navodi Čamber.

Specifikacija

Nezaposleni ekonomisti iz Udruženja nezaposlenih naveli su i specifikaciju resursa koji su im potrebni za realizaciju njihovog projekta.

Potrebno je 500 radnika, 750 m3 betona, 1.000 m3 šljunka, 10 m3 drvne građe, 500 mreža železa, kamen (iz Vrbasa), 300 lopata, 100 krampova, 50 kolica, 10 mešalica na benzin, pet kamiona, dva bagera, hrana, piće, benzin i ostalo. Ukupna cijena svega, po proračunu ekonomista, iznosi 900.000 konvertibilnih maraka.

Da bi Banjaluka bila uključena u turistička kretanja, mora, prije svega, da iskoristi najatraktivnije potencijale koje ima, a rijeka Vrbas je tu na prvom mjestu. Ukoliko se toj prirodnoj ljepoti koja se, srećom, nalazi u centru najvećeg grada Srpske, doda i pristupačnost, to bi puno značilo za turiste, ali i domaće stanovništvo.

(Pressrs)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo