Petak, 24 ožujka, 2023

Inicijative: Nedopustivo da djeca u školama ne uče o opsadi Sarajeva i genocidu nad Bošnjacima

Nemojte propustiti

Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda povodom činjenice da u nastavnim planovima i programima osnovnih i srednjih škola nema ni riječi o genocidu nad Bošnjacima 1992-1995., opsadi Sarajeva i najvećim zločinima počinjenim na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata, u ime ove organizacije da pokreće inicijativu, piše Patria.

Traži se da u Kantonu Sarajevo, a potom i u drugim sredinama napravi najšira koalicija NVO, udruženja građana i prominentnih pojedinaca iz svih sfera života u BiH radi ostvarivanja cilja da se u obrazovnim programima osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo adekvatno zastupe istine o genocidu nad Bošnjacima, opsadi Sarajeva te ukupno bosanski jezik, književnost te historija Bosne i Bošnjaka.

– Nedopustivo je da djeca grada koji je pretrpio najdužu opsadu u historiji Evrope i najveće zločine nakon Hitlera o tome ništa ne uče u školama. Koalicija NVO i kampanja „Istina o genocidu 92-95.“ trajat će sve dok nadležni organi u Kantonu Sarajevo a potom i u drugim sredinama ne donesu adekvatne promjene u zakonima, nastavnim planovima i programima koje će omogućiti da istina o nedavnoj prošlosti BiH bude sastavni dio obrazovnog sistema.

Pozivamo sve patriotski orjentisane NVO, udruženja i prominentne pojedince da se uključe u koaliciju i uzmu učešće u borbi za istinu koju će učiti sadašnja i buduća pokoljenja. Svi smo odgovorni da našoj djeci i budućim generacijama kroz obrazovanje predočimo historijske dokumente i naučno utvrđenu istinu o nedavnoj prošlosti i stradanju u BiH i glavnom gradu naše države – kaže Tokić.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Arifhodžić reagovao povodom ‘još jedne zlonamjerne izjave Ambasade Ruske Federacije u BiH’

Iz Kabineta člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića stiglo nam je pismo koje u nastavku prenosimo u cijelosti i...

Možda vas zanima i ovo