Nedjelja, 3 prosinca, 2023

Inspekcija će povećati nadzor za 1. maj i Bajram

Preporučeno

Inspektori rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) Kantona Sarajevo, tokom prvomajskih i bajramskih praznika provoditi će pojačane aktivnosti nadzora nad radom poslodavaca u pogledu poštivanja prava radnika na uvećanje plaće za rad.

KUIP poziva sve poslodavce koji će raditi u vrijeme praznika na obavezu poštivanja Zakona o radu kojim je propisano da radnik ima pravo na povećanu plaću za rad na dan praznika ili nekog drugog dana za koji je zakonom određeno da se ne radi.

Upravo se čita:  Uskoro kreće izgradnja ogromnog tunela: Put od Mostara do Sarajeva bit će kraći za više od 30 kilometara

– Ujedno najavljujemo da će kontrole na ove okolnosti biti nastavljene i tokom cijelog mjeseca juna, do kada svi radnici kojima je to pravo uskraćeno kantonalnoj inspekciji rada mogu podnijeti prijavu radi pokretanja postupka inspekcijskog nadzora. Provjere poštivanja navedenih zakonskih obaveza kod poslodavaca inspektori će vršiti tokom mjeseca jula – kazali su iz KUIP-a.

Upravo se čita:  Pripremite se: Zima stiže u BiH, temperature padaju ispod nule - očekuje se vjetar i mraz

Zakon o radu ne zabranjuje rad u vrijeme praznika ali zato propisuje novčane sankcije jer se plate ne povećaju za radnike, u skladu sa Zakonom, a novčane sankcije iznose od 1.000 do 3.000 KM, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorne osobe i poslodavce registrirane kao fizički subjekti.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

FBI uhapsio pripadnicu jedinice “Zulfikar”, optužena da je tokom rata u BiH mučila zarobljenike

Američka državljanka porijeklom iz BiH Nada Radovan Tomanić uhapšena je u Morgantaunu, u Zapadnoj Virdžiniji, pod sumnjom da je...

Možda vas zanima i ovo