Srijeda, 18 svibnja, 2022

Inspekcija zabranila uvoz dvije pošiljke energetskog napitka u BiH: Utvrđena je povećana količina kofeina

Nemojte propustiti

S obzirom na mogućnost da se proizvod već nalazi u prodaji na tržištu u FBiH, postupajući federalni sanitarni inspektori su o zabrani obavijestili i uvoznika, kako bi izvršio provjere eventualnih prethodnih uvoza i povukao proizvode s tržišta.

Federalna sanitarna inspekcija na mjestu carinjenja (MC) Rajlovac – Sarajevo, zabranila je uvoz dvije pošiljke ukupne količine 18.384 limenki energetskog napitka “NOCCO BCAA Tropical” i “NOCCO Carribean” porijeklom iz Austrije i Švedske.

Naime, u postupku inspekcijskog nadzora nad uvozom životnih namirnica, prilikom provjere zdravstvene ispravnosti pošiljki bezalkoholnog napitka izuzeti su uzorci čijim je laboratorijskim ispitivanjem (analizom i superanalizom) utvrđena povećana količina kofeina u sadržaju (588,50 mg/l i 568,50 mg/l), zbog čega je konstatovano da proizvodi ne odgovaraju odredbama Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih namirnica koje se mogu stavljati u promet, kojim je propisana maksimalna dozvoljena količina od 320 mg/l.

Shodno tome, a u skladu sa Zakonom o o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe, Zakonom o hrani, Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih namirnica koje se mogu stavljati u promet, uvoz kontrolisanih pošiljki je zabranjen, te je naloženo njihovo vraćanje pošiljaocu, odnosno uništavanje na propisan način u slučaju da povrat nije moguć.

S obzirom na mogućnost da se proizvod već nalazi u prodaji na tržištu u FBiH, postupajući federalni sanitarni inspektori su o zabrani obavijestili i uvoznika, kako bi izvršio provjere eventualnih prethodnih uvoza i povukao proizvode s tržišta.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je o zabrani informisala Agenciju za sigurnost hrane BiH, kantonalna ministarstva zdravstva, kantonalne uprave za inspekcijske poslove, te kantonalne i općinske sanitarne inspektore, radi poduzimanja mjera iz njihove nadležnosti.

Federalnim sanitarnim inspektorima pri carinarnicama i carinskim ispostavama naložena je pojačana inspekcijska kontrola nad uvozom pošiljki bezalkoholnih i energetskih pića s kofeinom i drugim sastojcima čije su granične vrijednosti zakonski propisane.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Užas u sarajevskom naselju: Automobil udario dijete, vozilo morali prevrnuti da ga izvuku ispod točkova

Svjedoci nesreće morali su prevrnuti automobil kako bi izvukli nesretno dijete ispod točkova automobila. U sarajevskoj ulici Trg djece na...

Možda vas zanima i ovo