Subota, 9 prosinca, 2023

Inspekcija zabranila uvoz dvije pošiljke energetskog napitka u BiH: Utvrđena je povećana količina kofeina

Preporučeno

S obzirom na mogućnost da se proizvod već nalazi u prodaji na tržištu u FBiH, postupajući federalni sanitarni inspektori su o zabrani obavijestili i uvoznika, kako bi izvršio provjere eventualnih prethodnih uvoza i povukao proizvode s tržišta.

Federalna sanitarna inspekcija na mjestu carinjenja (MC) Rajlovac – Sarajevo, zabranila je uvoz dvije pošiljke ukupne količine 18.384 limenki energetskog napitka “NOCCO BCAA Tropical” i “NOCCO Carribean” porijeklom iz Austrije i Švedske.

Naime, u postupku inspekcijskog nadzora nad uvozom životnih namirnica, prilikom provjere zdravstvene ispravnosti pošiljki bezalkoholnog napitka izuzeti su uzorci čijim je laboratorijskim ispitivanjem (analizom i superanalizom) utvrđena povećana količina kofeina u sadržaju (588,50 mg/l i 568,50 mg/l), zbog čega je konstatovano da proizvodi ne odgovaraju odredbama Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih namirnica koje se mogu stavljati u promet, kojim je propisana maksimalna dozvoljena količina od 320 mg/l.

Upravo se čita:  Nenad iz Sarajeva živi u nehumanim uslovima: Skuplja smeće da bi preživio

Shodno tome, a u skladu sa Zakonom o o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe, Zakonom o hrani, Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih namirnica koje se mogu stavljati u promet, uvoz kontrolisanih pošiljki je zabranjen, te je naloženo njihovo vraćanje pošiljaocu, odnosno uništavanje na propisan način u slučaju da povrat nije moguć.

S obzirom na mogućnost da se proizvod već nalazi u prodaji na tržištu u FBiH, postupajući federalni sanitarni inspektori su o zabrani obavijestili i uvoznika, kako bi izvršio provjere eventualnih prethodnih uvoza i povukao proizvode s tržišta.

Upravo se čita:  Poznat po maltretiranju povratnika: Renatu Marjanoviću sedam i po godina zatvora za pokušaj ubistva deset osoba

Federalna uprava za inspekcijske poslove je o zabrani informisala Agenciju za sigurnost hrane BiH, kantonalna ministarstva zdravstva, kantonalne uprave za inspekcijske poslove, te kantonalne i općinske sanitarne inspektore, radi poduzimanja mjera iz njihove nadležnosti.

Federalnim sanitarnim inspektorima pri carinarnicama i carinskim ispostavama naložena je pojačana inspekcijska kontrola nad uvozom pošiljki bezalkoholnih i energetskih pića s kofeinom i drugim sastojcima čije su granične vrijednosti zakonski propisane.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Prve informacije nakon sudara: Vozilo u kojem je bio reis Kavazović učestvovalo u nesreći

Danas, 9. decembra, negdje oko 13 sati na putu Cazin-Bužim došlo je do manje saobraćajne nesreće. Kako je javio portal...

Možda vas zanima i ovo