Utorak, 30 svibnja, 2023

Inspektori kreću u kontrolu korisnika “brzih pošta”

Autor:N.N.

Nemojte propustiti

Iz UIO pojašnjavaju ova lica su već morala podnijeti zahtjev za registraciju i ulazak u sistem PDV-a u BiH.

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO BiH) započinje intenzivne kontrole svih obveznika koji su obavljali promet u BiH koristeći usluge “brzih pošta” zbog sumnje da nisu prijavljivali kompletno ostvaren promet.

Intenzivne kontrole na nivou cijele BiH, kako se pojašnjava u saopštenju UIO, počeće 25. maja, a provodiće se do kraja avgusta 2022. godine.

“U analizama se došlo do zaključka da veći broj obveznika, znatan dio prometa dobara u BiH, ostvaruje korištenjem usluga kurirskih poslova, odnosno poslova ‘brze pošte’. Uprava se obratila Agenciji za poštanski saobraćaj u BiH u cilju pribavljanja spiska ovlaštenih lica koja imaju licencu za obavljanje poštanskih usluga. Po dobivanju liste lica koja se bave navedenom djelatnošću zatražena je dostava podataka o korisnicima usluga brze pošte i načinima plaćanja pošiljki. Na osnovu svih dobivenih informacija i podataka kreirana je lista lica – obveznika, koji će biti predmet pojačanih kontrola”, pojašnjava se u saopštenju UIO BiH.

Upravo se čita:  Porezna uprava FBiH prodala 1,3 kg zlata, evo po kojoj cijeni

Kako se dodaje, na osnovu dobijenih informacija UIO je izvršila identifikaciju lica koja u ovom trenutku nisu obveznici PDV-a u BiH, a koji su ostvarili promet (naplatu po preduzeću za isporučene pošiljke kod svih pošta u BiH), na godišnjem nivou iznad 50.000,00 KM.

Iz UIO pojašnjavaju ova lica su već morala podnijeti zahtjev za registraciju i ulazak u sistem PDV-a u BiH.

Upravo se čita:  Brat glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanka Kajganića uhapšen zbog krađe automobila

“UIO je izvršila i identifikaciju obveznika PDV-a koji su već registrovani u Upravi, ali je analizom utvrđeno da su ostvarili promet znatno veći u odnosu na promet koji su iskazali i prijavili u svojim PDV prijavama”, navodi se u saopštenju.

Inspektori UIO će, kako se dodaje, kontrole provoditi u prostorijama obveznika/lica, koji su identifikovani da su prodavali dobra koristeći, između ostalog, i usluge “brzih pošta” u BiH.

Upravo se čita:  Reakcija Ambasade SAD-a na Dodikovu izjavu: Mi i Zapad nismo prijetnja RS-u, on jeste

UIO poziva sve obveznike PDV-a, koji su u prethodnom periodu vršili promet dobara na način da su koristili i usluge “brzih pošta”, da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije i ukoliko uoče nepravilnosti da eventualno izmijene svoje PDV prijave.

“Pozivamo obveznike koji nisu u sistemu PDV-a, a koji su prešli prag oporezivog prometa u iznosu od 50.000 KM, da hitno podnesu zahtjev za registraciju u Jedinstveni registar obveznika indirektnih poreza u UIO”, navodi se u saopštenju i dodaje da će na ovakav način obveznici izbjeći prekršaje i kazne u predstojećim kontrolama.

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo